Escalivada

image_printprintfriendly version

Escalivada een recept om dit typisch Catalaanse gerecht met aubergines, ui en paprika uit de oven te maken in plaats van op een open vuur.

Escalivada is een van oorsprong Catalaans recept waarbij diverse groenten, voornamelijk aubergines, paprika’s en ui, boven een open vuur worden geroosterd, waarbij ze tevens een rooksmaak krijgen.
Aangezien wij in Nederland niet gewend zijn het hele jaar door buiten op een open vuur te koken, geef ik hierbij het recept om het in de oven te bereiden. Ook al leent het weer zich voor een geweldige BBQ momenteel.
Buiten de traditionele hoofdingrediënten heb ik er tomaten en knoflook bij gedaan. En om de rooksmaak een beetje na te bootsen heb ik er wat gerookte paprika poeder overheen gestrooid.

escalivada

Dit gerecht kun je als voorgerecht serveren maar ook al bijgerecht bij vlees of vis. Zelfs op, al dan niet geroosterd, brood met een ansjovisfilet is dit een heerlijke traditionele tapa.

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.

Escalivada 

 

2 kleine aubergines
2 paprika’s
3 kleine uien
2 tomaten
1 knoflook bol, bovenkant eraf gesneden
50 ml olijfolie
zoutvlokken en versgemalen zwarte peper
gerookte paprikapoeder

escalivada

Verwarm de oven op 180ºC.
Was de aubergines en paprika’s en leg ze samen met de uien en knoflook bol in een ovenschaal (hou de tomaat apart). Prik de aubergines met een mes verschillende keren in.
Overgiet alles met 50 ml olijfolie en zet 45-60 minuten in de oven. Keer de groenten om het kwartier om.
Check na 45 minuten of de paprika’s goed zacht zijn (mocht dat niet het geval zijn, laat dan nog 15 minuten in de oven) en haal ze eruit en doe de tomaten erbij.
Laat de paprika’s in een gesloten plastic zak 10-15 minuten rusten. Hierdoor kun je makkelijk het vel verwijderen.
Bak de aubergines, ui, knoflook en tomaten nog 15 minuten in de oven. Kijk na die tijd of de aubergines gaar en zacht zijn door erin te prikken met een vork, zo niet laat dan wat langer in de oven.

escalivada

Haal de ovenschaal uit de oven, doe de aubergines net zoals de paprika in een gesloten plastic zak en laat afkoelen.
Ontvel de paprika’s en aubergines als ze enigszins zijn afgekoeld, verwijder de zaden van de paprika en snij alles in lange repen. Pel de uien en ontvel de tomaten. Snij de tomaten en uien in stukjes en leg alles op een bord of schaal. Overgiet met de achtergebleven sappen uit de ovenschaal.
Breng op smaak met wat zoutvlokken, versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat olijfolie.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »