Kreeft, zalm en avocado

image_printprintfriendly version

Kreeft, zalm en avocado – een feestelijk  en eenvoudig te bereiden voorgerecht met kreeft, zalm avocado samen met een citroen dille saus.

Ik ben dol op alle soorten schaal- en schelpdieren, schotel mij garnalen, krab, coquilles, mosselen, oesters of kreeft voor en je maakt mij een blij mens.
Nu is kreeft natuurlijk geweldig lekker maar over het algemeen nogal kostbaar. Gelukkig zijn er meestal rond kerst een aantal aanbiedingen van Canadese diepvries kreeft (300 gram) in sommige supermarkten waardoor het nu een mooie aangelegenheid is om dit recept te maken.
Natuurlijk kan het niet aan verse Oosterschelde kreeft tippen, maar dit voorgerecht mocht er best wel wezen. Nog net voor kerst op de blog mocht je met al het kerst-recepten-geweld om je heen nog steeds niet weten wat je als voorgerecht wil gaan serveren.

Kreeft, zalm en avocado

Het onderstaand recept is voor 4 personen

 

Kreeft, zalm en avocado

 

2 (diepvries) kreeften van 300 gram
50 gram gerookte zalm
2 rijpe avocado’s
100 ml slagroom
sap van 1 citroen
dille
4 eetlepels olijfolie extra virgen
peper en zout
10 sprietjes bieslook, fijngesneden

Kreeft, zalm en avocado

Laat de kreeften 12 tot 14 uur ontdooien in de koelkast in een vergiet met een schaal eronder, zodat ze niet in aanraking komen met het water waarin ze bevroren zijn. Of volg de instructies op de verpakking voor een snellere methode.

Meng voor de citroen dille saus het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, 4 takjes dille en de slagroom. Klop met een staafmixer een paar seconden tot alles goed vermengd is en het geheel iets dikker geworden is. Absoluut niet stijf kloppen! Breng de saus op smaak met peper en zout.

Kreeft, zalm en avocado

Snij de zalm in fijne stukjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en snij in blokjes en voeg dit aan de zalm toe met een paar eetlepels van de citroen dille saus om het verkleuren van de avocado te voorkomen.

Haal de kop van de romp en verwijder voorzichtig het pantser van de kreeften staart. Snij met een mes de bovenkant van de staart in en verwijder het darmkanaal. Snij de staart in mooie dikke plakken.
Kraak de scharen en haal het vruchtvlees eruit met behulp van een klein vorkje en snij in kleine stukjes. Meng dit samen met de helft van de staartstuk plakken, de bieslook door de avocado en de zalm. Breng op smaak met peper en zout.

Kreeft, zalm en avocado

Leg een garneer ring op een bord en doe daar het avocado mengsel in. Druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel en haal de ring weg. Garneer met de overige stukjes kreeftenstaart en wat takjes dille.
Besprenkel met de citroen dille saus of serveer deze apart.

Kreeft, zalm en avocado

Ik wens iedereen alvast een waanzinnige en vooral heerlijke kerst toe!

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »