Chorizo brood

image_printprintfriendly version

Chorizo brood, een recept voor een brood met chorizo en tijm volgens het ‘brood (bijna) zonder kneden’ recept van Yvette van Boven.

Uit het boek Home Made van Yvette maakte ik jaren geleden regelmatig haar  (bijna) zonder kneden brood. Ik kon mij herinneren dat het een super eenvoudig recept was en ik hou van eenvoudige recepten aangezien ik geen bakster ben, zeker niet van brood. Dus tijd om het boek af te stoffen en het brood opnieuw te gaan maken. En ja hoor, opnieuw een heerlijk brood dat uit de oven kwam.

Chorizo brood

Het fijne aan dit recept van Yvette is dat je het deeg in een handomdraai maakt in de avond en het laat rusten tot de volgende morgen. Absoluut geschikt om dit in het vrije weekend te doen, tenminste in mijn geval dan.

Enthousiast als ik was wilde ik het een keer proberen met toevoeging van chorizo en tijm. Ook die was bijzonder geslaagd dus bij deze het recept ervan. Wellicht iets voor de paastafel als je wat hartigs eraan toe wil voegen komend weekend.

Chorizo brood

Chorizo brood

425 gram tarwemeel
1/2 theelepel gist
2 theelepels zout
200 ml lauwwarm water
100 ml lauwwarm bier
1 eetlepel azijn
100 gram chorizo in hele kleine stukjes gesneden
1 grote eetlepel gedroogde tijm

Chorizo brood

Weeg het tarwemeel af in een grote kom. Roer het gist erdoor en voeg daarna het zout pas toe. Ik begreep dat als je zout en gist tegelijk aan het meel toevoegt dat er kans is dat het het zout het gist doodt.
Roer het water, bier en azijn er snel door en vorm van het deeg een bal. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 8 tot 18 uur op kamertemperatuur rusten.

Bestuif een werkblad met wat meel en haal de bal uit de kom. Druk plat tot een rechthoek en bestrooi met een deel van de chorizo en tijm. Vouw het deeg aan de onderkant en bovenkant naar binnen en druk het weer plat tot een rechthoek. Herhaal dit totaal 10 keer en alle chorizo en tijm in het brood verwerkt is.
Vorm er een bal van en leg op een stuk bakpapier. Leg er losjes wat plastic folie overheen en laat 2 uur op kamertemperatuur rusten.

Chorizo brood

Verwarm de oven met een gietijzeren pan (met een diameter van 24 cm) met deksel erin tot 200Cº.
Haal het plastic folie van het brood en bestrooi met wat meel.

Chorizo brood

Snij met een mes een kruis erin.

Chorizo brood

Haal de pan uit de oven en hevel het brood inclusief bakpapier over naar de pan en sluit meteen de deksel weer. Zet de pan terug in de oven en verlaag de temperatuur tot 175Cº.
Bak het brood 30 minuten in de oven en haal daarna de deksel van de pan en laat het brood zonder deksel nog een 20 minuten bakken tot hij een krokante bovenkant heeft en hij hol klinkt als je er met een pollepel op slaat.

Chorizo brood

Haal het chorizo brood uit de oven en laat afkoelen op een rek.

Chorizo brood

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »