Tuinbonen met romesco saus – een recept gebaseerd op het Catalaanse gerecht Faves a la Gitana waarbij tuinbonen worden gedoopt in romesco saus.
Het recept van mijn versie van tuinbonen met romesco saus (habas con salsa romesco) is gebaseerd op het Catalaanse gerecht Faves a la Gitana waarbij tuinbonen in hun geheel, geregen aan een spies, boven hete as van een kampvuur worden geroosterd. Je haalt daarna de tuinbonen uit hun peul en doopt ze in een saus genaamd salbixtada, die gelijk is aan de romesco saus, maar daarnaast nog wat munt bevat.
In het kookboek De keuken van Catalonië van José Pizarro kwam ik een ander recept voor romesco saus tegen die iets verschilt van de romesco saus die ik altijd maak. Zoals in het recept van de romesco met jonge prei (de overbekende calçots).
Plus een aardig feit is dat in de Nederlandse vertaling van het boek van José Pizarro er ook een alternatief voor de ñoras en de pimientos del piquillo gegeven wordt als je die niet kunt vinden hier in Nederland.
Zelf neem ik altijd ñoras mee uit Spanje en ik kocht de pimientos del piquillo bij Marqt in Amsterdam.
Hoe dan ook, reden om zijn versie uit te proberen en die te combineren met een andere klassieker uit de Catalaanse keuken de habas con salsa romesco.
Heerlijk was deze en zelfs met alleen brood.
Tuinbonen met romesco saus
voor de romesco saus:
4 ñoras of 4 zoete puntpaprika’s
50 gram blanke amandelen
50 gram hazelnoten
1 grote tomaat, ontveld
2 teentjes knoflook
1 snee zuurdesembrood
1 eetlepel sherryazijn
2 piquillopepers (of andere ingemaakte pepers), uitgelekt
75-100 ml olijfolie extra virgen
voor de tuinbonen:
250 gram tuinbonen, al dan niet dubbel gedopt
1 teentje knoflook
200 ml tuinkruiden bouillon
1 eetlepel olijfolie
zwarte peper
Voor de romesco saus:
Maak een diepe snee in de ñoras en laat ze een uur weken in kokend water.
Verwijder het steeltje en de zaden aan de binnenkant en hevel met de rest van de ingrediënten over naar een blender.
Maal alles grof en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
Voor de tuinbonen:
Smoor de knoflookteen in wat een eetlepel olijfolie tot hij aan alle kanten lichtbruin is en voeg hieraan de tuinbonen toe. Roer alles goed om en schenk de bouillon erbij.
Laat de tuinbonen 5 minuten zachtjes koken tot de ze net beetgaar zijn. Bij gebruik van dubbel gedopte tuinbonen hoef je ze alleen maar 3 minuten te koken. Giet af en verwijder de knoflookteen.
Breng de tuinbonen op smaak met wat versgemalen zwarte peper en desgewenst een beetje olijfolie.
Serveer samen met de romesco saus.
2 Comments