Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

image_printprintfriendly version

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat – een heel eenvoudig receptje voor het maken van een heerlijk tapa hapje voor bij de borrel of als tussendoortje.

In het Spaanse kooktijdschrift Saber Cocinar stond het recept van Espirales de jamón, queso y tomate. Heerlijk eenvoudig en erg lekker. Geweldig bij de borrel of gewoon als tussendoortje.

In het originele recept wordt voor de tomatensaus kant en klare ’tomate frito’ gebruikt. Die is hier in Nederland heel eenvoudig te krijgen in de meeste supermarkten. Echter heb ik zelf een tomatensaus gemaakt die er heel erg lekker bij was en omdat ik liever zelf iets maak in plaats van een pot of pakje te gebruiken. Dan weet ik zeker wat ik erin zit. Dus ik geef je hierbij ook het recept ervan mocht je het net zoals ik liever zelf willen.

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

1 rol bladerdeeg
200 gram belegen kaas of Manchego kaas
200 gram gekookte ham
4 eetlepels tomate frito of zelfgemaakte saus
1 ei
1 theelepel oregano

voor de zelfgemaakte tomatensaus


1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
1 uitje, gesnipperd
1 teen knoflook
1 theelepel oregano
scheutje olijfolie

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

Verhit wat olijfolie in een pannetje en smoor hierin de ui tot deze zacht geworden is. Voeg de gepelde knoflook teen eraan toe en de blik tomaten. Bestrooi met de oregano.
Laat aan de kook komen. Zet het vuur zachter, dek af met een deksel en laat 30 minuten zachtjes koken. Roer af en toe om en breek de tomaten met een pollepel in stukjes als je hele gepelde tomaten gebruikt.
Haal de deksel van de pan en laat nog 10 minuten koken tot het meeste vocht verdampt is. Laat de tomatensaus afkoelen tot kamertemperatuur.

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

Verwarm de oven op 180º C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het bladerdeel uit en snij de lange kant doormidden zodat je twee rechthoeken hebt. Besmeer elk vel met de tomatensaus of tomate frito waarbij je aan de lange zijde zeker 3 cm vrijhoudt.
Beleg met de plakken kaas en ham en laat de 3 cm opnieuw vrij. Rol de belegen kant naar de onbelegen kant toe. Leg de rollen 10 minuten in de vriezer zodat ze harder worden en makkelijker te snijden zijn.
Haal de rollen uit de vriezer en snij er plakken van met een dikte van ongeveer anderhalve centimeter. Leg de plakken op de bakplaat.

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

Bestrijk de plakken met het geklutste ei en bestrooi met oregano naar smaak.
Schuif de bakplaat in de oven en laat 20 tot 25 minuten bakken tot ze goudbruin geworden zijn. Laat afkoelen en serveer.

Bladerdeeg met ham, kaas en tomaat

7 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »