Kweeperen in rode wijn

image_printprintfriendly version

Kweeperen in rode wijn, een recept voor het pocheren van kweeperen in rode wijn met kaneel, citroenschillen, suiker en sechuan peper.

Herfst en dat betekent dat er weer kweeperen (membrillos in het Spaans) te koop zijn.
Normaal zou ik er membrillo van maken, de typisch Spaanse kweeperenpasta, maar dit recept is zeker net zo fijn en weer eens wat anders.
Kweeperen gepocheerd in rode wijn, suiker, kaneel, citroenschillen en sechuan peper. Wat mij betreft een geweldig mooi herfstgerecht.
Heerlijk op zichzelf maar ook met bijvoorbeeld wat vanille-ijs.

Kweeperen in rode wijn

Op de biologische Noordermarkt in Amsterdam kwam ik kweeperen met blad tegen. Zo mooi als je die tegenkomt. Het maakt ze ook heel fotogeniek.
Ik kreeg daardoor het idee om ze in zijn geheel te pocheren inclusief blad. En dat werkte zoals hier te zien is al was de rode kleur niet geheel ingetrokken. Dat is wel meer het geval als je, zoals in het onderstaande recept, kleinere stukken pocheert.

Om ze in hun geheel te koken heb ik 3 maal de hoeveelheid aan vloeistof en specerijen gebruikt zodat ze helemaal in het vocht stonden.
Mocht je ze zo willen bereiden zoals ik gedaan heb is het belangrijk dat je een pan gebruikt waar ze strak naast elkaar staan zodat ze niet gaan drijven.

Kweeperen in rode wijn

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

Kweeperen in rode wijn

4 middelgrote kweeperen
75 gram suiker
150 ml rode wijn
150 ml water
1 kaneelstokje
2 repen citroenschil
1 eetlepel sechuan peperkorrels
walnoten (optioneel)
vanille ijs (optioneel)

Kweeperen in rode wijn

Was en droog de kweeperen. Schil ze met behulp van een dunschiller of mes en snij in vieren. Haal het klokkenhuis eruit. Halveer de kwarten als je grote exemplaren hebt.
Meng de wijn samen met het water en de suiker in een grote pan. Zet de pan op het vuur en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat het geheel aan de kook komen.

Voeg hieraan de kweeperen, citroenschillen, sechuan peperkorrels en het kaneelstokje toe. Zet het vuur op de laagste stand en leg een deksel op de pan. Kook 20 tot 30 minuten (afhankelijk hoe groot ze zijn) tot de kweeperen zacht en gaar zijn.
Roer af en toe om met een houten lepel.

Kweeperen in rode wijn

Haal de pan van het vuur, laat de kweeperen afkoelen tot kamertemperatuur in het vocht. Mocht je ze liever lauwwarm eten, haal ze er dan eerder uit.
Verdeel de kweepeer parten over 4 bakjes en serveer met wat verse walnoten.
Je kunt het vocht nog iets inkoken mocht je een dikke saus willen hebben.

Kweeperen in rode wijn

Serveer er bijvoorbeeld vanille ijs bij en schenk wat van het kooknat over het geheel.

Hou je wat over, bewaar de kweeperen in hun vocht in de koelkast.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »