Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

image_printprintfriendly version

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten, een makkelijk recept voor een fijn voorgerechtje of hoofdgerecht die warm of koud te eten is.

Een heerlijk en makkelijk te bereiden taartje met bieten, geitenkaas en geroosterde hazelnoten op een bodem van een laag gekarameliseerde ui. Een heel fijn gerecht die warm of koud te eten is als voorgerecht of als hoofdgerecht.
Ik heb in dit recept twee kleuren biet gebruikt. Rood en geel maar dit meer voor de kleur.

Dit recept stond al eerder op de blog en was nodig aan een update toe. In het oorspronkelijk recept had ik gewone gekookte rode bieten gebruikt.

Thuis had ik nog een pot gerookte bietjes van Jonnie Boer en Oos Kesbeke die ik in dit recept heb gebruikt. Samen met wat baby gele bietjes die afkomstig zijn van Pluk! Groenten van West waar ik om de twee weken ga plukken. Met de gele bietjes heb ik weinig gedaan behalve ze simpel te koken in wat water tot ze beetgaar waren.

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen als voorgerecht en als hoofdgerecht voor 2 personen.

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

1 rol bladerdeeg (in supermarkt verkrijgbaar)
3 rode uien, in dunne ringen gesneden
1 eetlepel balsamico azijn
3 eetlepel rode port
1 knoflookteen, fijngesneden
350 gram gekookte bieten
100 gram zachte geitenkaas
1 ei, geklutst
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepel roomboter
1 eetlepel gedroogde tijm
peper en zout
handjevol geroosterde hazelnoten

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

Verhit de 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels roomboter in een koekenpan en smoor hierin 10 minuten de ui samen met de knoflook tot de ui zacht geworden is.
Voeg hieraan de balsamico azijn samen met 3 eetlepels rode port, tijm en bestrooi met peper en zout. Roer alles goed om.
Sluit de pan met een deksel en laat ongeveer 30 minuten zachtjes smoren.
Roer af en toe om inclusief de aanbaksels en voeg eventueel wat extra port of water toe als het te droog wordt.

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

Verwarm de oven op 190ºC .
Rol het bladerdeeg uit en snij er een vierkant van ongeveer 24 x 24 cm uit.
Snij van het overgebleven deeg repen van ongeveer 1,5 tot 2 cm en leg deze op de buitenste randen zodat er een opstaande rand ontstaat.

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

Prik wat gaatjes in de bodem met behulp van een vork en bestrijk de opstaande randen met het geklutste ei. Schuif het bladerdeeg 10 minuten in de oven.Snij ondertussen de gekookte bieten en de geitenkaas in blokjes.
Hak de hazelnoten grof.

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

Haal het bladerdeeg uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 210 ºC. Mocht de binnenkant zijn gerezen, snij het voorzichtig in met een mes zodat hij weer inzakt.
Verdeel het uimengsel over de bodem. Leg de blokjes biet en geitenkaas over het uimengsel en bak 15 minuten in de oven.
Bestrooi de hazelnoten 3 minuten voor het einde van de baktijd over het taartje.
Haal het bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten uit de oven en laat iets afkoelen voor je hem serveert en bestrooi eventueel met nog wat verse tijmblaadjes.

Bladerdeegtaartje met bieten, geitenkaas en hazelnoten

Afgeleid van een recept uit het Spaanse kooktijdschrift Cocina Mia

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »