Flan (maar dan anders)

image_printprintfriendly version

Laatst vroeg iemand mij of ik toevallig een recept wist van flan of crema catalana maar dan zonder toevoeging van melk. Nee, dat kende ik niet, ook niet na het afspeuren van diverse Spaanse foodsites kon ik er één vinden. Wel had ik een link gekregen naar BBC Food recipes waar een recept stond waarin de melk vervangen was door vruchtensap. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en tadaa…. onderstaand het resultaat.

Het geheel wordt veel minder stevig dan een normale flan, maar het was best wel lekker smeuïg. Ik had ze in 2 verschillende soorten ramequins gemaakt en de hoge ervan waren veel beter gelukt qua stevigheid dan de lage stenen bakjes. Daar viel de flan veel eerder uit elkaar. Wat smaak betreft was het lekker fris door het gebruik van de sinaasappelsap. De combinatie echter met de karamelsaus vond ik persoonlijk niet echt heel lekker. Het werd naar mijn mening te zoet, maar doordat ik zelf weinig suiker gebruik vind ik snel iets veel te zoet.

Flan van sinaasappelsap

200 gram fijne tafelsuiker
600 gram vers sinaasappelsap
6 grote eieren

Verwarm de oven op 180 graden.

Voor de karamel: Verhit de helft van de suiker met 100 ml water en breng aan de kook. Laat op een zacht vuur koken en roer tot de suiker is opgelost. Zet nu het vuur wat hoger en laat de suiker zonder te roeren karameliseren tot hij een amberachtige kleur heeft en een temperatuur heeft tussen de 160 en 175 graden (mocht je een kookthermometer hebben). Giet een beetje van de caramel in elke ramequin en draai deze rond zodat de bodem en binnenrand bedekt wordt met de karamel.

Voor de flan: Pers de sinaasappelen uit tot je 600 ml aan sap hebt. Kluts de eieren goed los en doe hierbij de sinaasappelsap en de overgebleven suiker. Mix dit allemaal heel goed door elkaar. Giet het mengsel in de ramequins over de karamelsaus en plaats de bakjes in een diepe ovenschaal. Giet nu kokend water in de ovenschaal zodat je bakjes 3/4 onder staan. Plaats in de oven en bak dit 20 to 25 minuten tot het mengsel gestold is. Het zal geen stevige consistentie hebben. Laat afkoelen en zet ze een aantal uur tot een dag in de koelkast zodat ze verder opstijven.


Ga met een mes langs de randen om de flan los te maken en stort deze op een bordje.

Ik gebruikte zelf een mengsel van bloedsinaasappelen en gewone sinaasappelen waardoor ze een mooie roze kleur kregen.

Bron: BBC Food

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »