Almendras Fritas (gebakken amandelen)

image_printprintfriendly version

Als kind plukte ik stiekem amandelen van de amandelbomen van een boer die net buiten het dorp woonde. Jeetje wat was dat altijd spannend. De bomen waren omheind door een dunne muur van ongeveer anderhalf meter hoog. Mijn nichtjes en ik klommen op elkaars rug om bij de takken te kunnen komen die overladen waren met de groene vruchten. We liepen altijd het risico dat de boer het zag en dan schreeuwend aan kwam lopen waardoor wij ons zo snel mogelijk uit de voeten moesten maken.

Met onze buit gingen wij dan naar huis en namen onderweg een zware steen mee waarmee wij de amandelen voorzichtig stuksloegen. De truc was de amandel heel en onbeschadigd van zijn verschillende schillen te ontdoen. De groene buitenste schil is redelijk zacht en makkelijk te verwijderen maar dan kwam je bij de hardere schil die je heel voorzichtig moest stukslaan, anders had je een verpulverde amandel.  Als je het goed deed kon je de amandel er héél uithalen en het laatste zachte bittere velletje eraf halen. En die blanke rauwe amandel met zijn zoete smaak, was onze beloning……

Elk jaar als ik weer terug ben in Spanje en op de markt verse amandelen zie, kan ik niet niet weerstaan en neem ik ze mee naar huis om samen met mijn dochter ervan te genieten!

Een leuk recept is Almendras fritas (gebakken amandelen). Het is super eenvoudig te maken en echt heerlijk bij de borrel.

ALMENDRAS FRITAS

200 gr. blanke amandelen
2 eetlepels zeezout
2 eetlepels roomboter
4 eetlepels olijfolie
¼ theelepel gerookte paprikapoeder

¼ theelepel knoflookpoeder

Meng het zout met de gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder in een schaaltje. Bak de amandelen in een pan met de olijfolie en de gesmolten roomboter in 5 minuutjes goudbruin. Laat uitlekken in een vergiet en meng ze warm door het zoutmengsel. Laten afkoelen.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »