Carajillo

image_printprintfriendly version

Carajillo is nou niet bepaald een echt recept. Het is eigenlijk een kop koffie met brandy of rum, veelal gedronken bij koude temperaturen. Ergens las ik zelfs dat het een typisch Catalaans drankje is.
Ik ken het in ieder geval uit de tijd dat ik in Madrid woonde en daar als visagiste werkte. In de winter als wij om een uurtje of 6 in de morgen present moesten zijn voor een fotoshoot op locatie, werden we wel eens bij de ongebruikelijke koude winterse Madrileense temperaturen, getrakteerd op een carajillo rond een uur of 9 of 10. Fijn om warm te worden maar niet goed om daarna accuraat verder je werk goed te doen (alhoewel…… ik was een stuk jonger en kon ook wat hebben). Hoe dan ook, fijn was het wel om even warm te worden.
De originele ingrediënten van de carajillo zijn koffie, brandy of rum en koffiebonen. Tegenwoordig wordt het ook wel gemaakt met toevoeging van citroenschil en een kaneelstokje. Maar die kun je natuurlijk achterwege laten.

Carajillo

scheutje brandy
sterke koffie (espresso)
3 koffiebonen
stukje citroenschil (optioneel)
kaneelstokje (optioneel)
suiker naar smaak

Doe een scheutje brandy in een koffiekopje (in Spanje gebruiken ze een glaasje waar ze een cortado in serveren), samen met de koffiebonen, de citroenschil en het kaneelstokje als je die wenst te gebruiken. Verwarm dit in de magnetron en flambeer. Voeg hieraan een goede sterke espresso aan toe en breng op smaak met eventueel wat suiker.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »