Pan con chocolate y sal de vainilla

image_printprintfriendly version

Als kind kreeg ik in Spanje voor la merienda (een tussendoortje rond een uur of 6 om je honger te stillen tussen de lunch en het avondeten) van mijn oma een stuk stokbrood met een plak pure chocolade ertussen. Wie weet komt daar mijn liefde voor pure chocolade wel van. Het was eigenlijk best een droge hap want ik kan me niet echt herinneren dat er boter op het brood zat. Plus dat het brood geen conserveringsmiddelen bevatte en daardoor snel oud en taai was. Dit onderstaand receptje is een super simpele versie van wat ik vroeger kreeg maar dan in een moderner jasje gestoken. Je kunt er mooi oude restjes brood voor gebruiken. En wedden dat het naar meer smaakt?

Pan con chocolate

150 gram pure chocolade
1 lekker stokbrood
zoutvlokken
extra virgen olijfolie

Snij het stokbrood doormidden of snij wat brood in plakken. Kwast het brood met wat olijfolie in en leg onder de grill tot deze een mooie goudbruine kleur heeft.
Laat de chocolade au bain marie smelten. Laat hiervoor een bodempje water aan de kook komen in een hoge pan. Zet hier een schaal in die de bodem niet raakt. De schaal moet in wezen aan de (binnen)rand van de pan hangen. Door de hitte van het kokende water wordt de schaal warm en smelt de chocolade. Blijf roeren tot deze is gesmolten.
Smeer de warme gesmolten chocolade op het brood, besprenkel met wat olijfolie extra virgen en bestrooi met wat zoutvlokken. Ook lekker met vanillezout (zie onderstaand receptje)!

Sal de vainilla/Vanillezout

Zelf vanille zout maken is heel eenvoudig. Gebruik op één vanillepeul ongeveer 60 gram zout. Snij met een scherp mesje de vanillepeul open en haal met de bolle kant van een theelepel de zaadjes eruit. Vermeng dit met het zeezout en bewaar in een afgesloten potje. Dit zout is ook erg lekker in combinatie met bijvoorbeeld coquilles, garnalen of langoustines of als je zoute karamels of karamelboter wil maken.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »