Oorspronkelijk is dit Catalaanse recept met cargols (Catalaans voor slakken). Denk niet dat hier in Nederland een succes is, dus vandaar een wat simpelere variant met alleen konijn en smakelijke verse doperwten.
Arroz amb conill (voor 4 personen)
4 konijnenbouten (iedere bout in vieren gehakt)
400 gram rijst
1 knoflookteen, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
3 rijpe tomaten (of tomaten uit blik uitgelekt), ontvelt, ontpit en in stukjes gesneden
100 gram doperwten
4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel roomboter
1 liter water
takje rozemarijn
peper en zout
voor de picada:
1 knoflookteen, fijngesneden
handjevol peterselie, fijngesneden
wat draadjes safraan
Verhit 2 eetlepels olijfolie en roomboter in een koekenpan en bak daar de stukjes konijn rondom bruin en laat 5 minuten op een zacht vuur garen. Zet apart.
Maak ondertussen een sofrito door de ui in 2 eetlepel olijfolie te bakken tot deze glazig wordt. Voeg al roerend de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken doe je de tomaten erbij. Laat dit op een middelmatig vuur rustig 10 minuten bakken tot de sofrito enigszins een bruine kleur krijgt. Roer af en toe alles om.
Strooi de rijst erbij en roer alles goed om zodat de rijst bedekt is met de sofrito. Leg de stukjes konijn in de pan en roer alles weer goed om.
Schenk hier het water bij, leg de rozemarijn erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is.
Maak ondertussen de picada door de knoflook, peterselie en safraan fijn te wrijven in een vijzel.
Roer de dopertwen en picada 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de rijst. Mocht de rijst dan al te droog zijn, voeg dan wat extra water toe.
Breng op smaak met peper en zout.
2 Comments