Lubina al horno (zeebaars uit de oven)
Clarissa Hyman heeft het boek The Spanish Kitchen geschreven met traditionele Spaanse recepten per provincie. Een heel erg leuk boek die ik bij toeval een keer tegenkwam in de uitverkoop. Ze geeft per provincie een aantal recepten die typisch voor die streek zijn. Dit onderstaand recept komt uit de provincie Aragon. Op de markt zag ik een zeebaars van mooi formaat. Lekker! Een heerlijke manier om zeebaars of een andere hele vis te bereiden.
Lubina al horno (voor 2 personen)
1 hele zeebaars van ongeveer 750 gram
10 verse laurierbladen
2 citroenen
1 knoflookteen, in fijne plakjes gesneden
handjevol zwarte olijven, ontpit
goede olijfolie
peper en zout
Laat je visboer de zeebaars schoonmaken zonder dat hij de kop verwijderd.
Verwarm de oven op 200 graden.
Was 1 citroen en snij deze in hele dunne plakken. Pers de andere citroen uit en zet 4 eetlepels ervan apart.
Giet ruim wat olijfolie in een ovenschaal waar je vis in past. Verdeel hierover de laurierbladen en daar overheen de partjes citroen.
Vet de vis in met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Leg bovenop de citroenschijfjes en plaats de ovenschaal in de oven. Bak 15 tot 20 minuten tot de vis gaar is.
Verhit 6 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hier de knoflookplakjes in tot ze lichtbruin worden. Haal de knoflook uit de olie en meng de 4 eetlepels citroensap met de warme olie waar je de knoflook in gebakken hebt. Schenk dit over de vis en garneer met wat zwarte olijven.
Pingback: Fletán con patatas y hinojo al horno | Spanje