Uiensoep met saffraan

image_printprintfriendly version

Uiensoep met saffraan – sopa de cebolla con azafrán, een eenvoudige recept voor uiensoep verrijkt met saffraan, gerookte paprikapoeder, sherry en gebakken amandelen.

Een wat ongewone uiensoep maar kleurrijk en heerlijk door het gebruik van saffraan. Hij krijgt daardoor een mooie gele kleur en prachtige smaak. De soep wordt iets dikker door het gebruik van geroosterde amandelen die je tot poeder wrijft in een vijzel en aan de soep toevoegt. Het scheutje sherry erin maakt het helemaal af. Absoluut de moeite waard deze uiensoep met saffraan eens te proberen.

Het recept is geschikt voor 4 personen.

Uiensoep met saffraan

Uiensoep met saffraan

 

3 uien, gehalveerd en in ringen gesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
30 gram roomboter
50 gram amandelschaafsel
plukje safraandraadjes
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
750 ml kippen- of groentebouillon
30 ml fino sherry
peterselieblaadjes en Oost-Indische kers blaadjes (optioneel)
zout en versgemalen zwarte peper

Uiensoep met saffraan

Smelt de boter in een pan op een middelmatig vuur en voeg daar de uienringen en knoflook toe, roer alles goed om zodat de uien en knoflook bedekt zijn onder de boter en leg een deksel op de pan. Zet het vuur op de laagste stand en laat alles onder af en toe roeren 30 tot 40 minuten zacht en lichtbruin worden.
Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Roer alles regelmatig om, om aanbranden te voorkomen. Laat de gebakken amandelen iets afkoelen en hevel over naar een vijzel (bewaar iets voor de garnering) en stamp de amandelen fijn. Zet deze apart.

Uiensoep met saffraan

Roer de saffraan en de gerookte paprikapoeder door de uien als ze klaar zijn en laat 3 minuten zonder deksel meebakken. Doe nu de amandelen erbij en laat onder voortdurend roeren nog eens 3 minuten bakken.
Schenk de bouillon en de sherry erbij. Laat de soep aan de kook komen, draai het vuur lager en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep, breng op smaak met peper en zout en laat weer tegen de kook aankomen.
Verdeel de soep over vier soepkommen. Garneer met de overgebleven amandelen en wat peterselieblaadjes en Oost-Indische kersblaadjes.
Geef er nog een draai peper over en eventueel nog wat verkruimelde saffraandraadjes en serveer direct.

Uiensoep met saffraan

Lekker met brood of geroosterd brood

 

Naar een recept van Pepita Aris

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »