Ajoblanco dip

Ajoblanco dip, een makkelijk recept voor het maken van een soort Spaanse hummus maar dan op basis van brood, knoflook en amandelen.

Iedereen die regelmatig in de zomer in Spanje komt, kent deze overbekende soep. Ajoblanco, gemaakt van wit brood,amandelen en knoflook zoals in de recept dat ik vorig jaar al op de blog plaatste (klik hier).

In het Spaanse kooktijdschrift Elle Gourmet zag ik een recept van een dip ervan. Ohh… wat een leuk en orgineel idee! Dat vond ik wel interessant aangezien alles tegenwoordig om hummus draait wat zo vreselijk populair is.
Op Instagram komt de ene na de andere soort hummus voorbij, denk aan bieten, doperwten of zoete aardappel.
Dit recept was naar mijn mening, een hummus maar dan met een Spaanse twist.
Dus dat maar eens proberen leek mij een uitstekend idee en het resultaat was fantastisch. Gewoon ontzettend lekker en bovendien is deze ajoblanco dip zo eenvoudig te maken. En daar hou ik heel erg van. Simpel en lekker!

Ajoblanco dip

Ik heb het recept wel enigszins aangepast, de knoflook gehalveerd aangezien ik niet heel erg van knoflook hou, en ik bestrooide de ajoblanco dip met wat sumac die er een fris zure smaak aan geeft. Bij deze het aangepaste recept. En mocht je een knoflook liefhebber zijn, gebruik dan 1 teen knoflook in plaats van de opgegeven halve teen in het recept hieronder.

 

Ajoblanco dip

 

150 gram oud witbrood
200 gram blanke amandelen
1/2 teen knoflook
50 gram olijfolie extra virgen (ik gebruikte 100% Arbequina olijfolie)
2 eetlepels witte balsamico azijn
1/2 theelepel gemalen komijn
peper en zout
1 theelepel sumac

Ajoblanco dip

Scheur het brood in stukken en laat het witbrood 10 minuten weken in wat water.
Doe de amandelen, knoflook, olijfolie, azijn en de komijn in een keuken machine en laat draaien tot je een fijne pasta hebt.
Knijp het brood goed uit en voeg dit aan de pasta en laat de machine nog draaien tot het de pasta indikt.
Breng op smaak met peper en zout.
Hevel over naar een kom en bestrooi met de sumac en giet er nog wat fruitige olijfolie over.
Serveer met wat lekker brood.

Ajoblanco dip

2 Comments

  1. Natalia september 10, 2018 at 10:54

    Wat een mooi recept, Didi! Je zou nooit kunnen vermoeden dat je van brood zoeits geweldig kan maken! De foto’s zijn prachtig!!!

    • bijzonder spaans september 10, 2018 at 11:10

      Wat lief van je Natalia! Ja leuk hé? Vond ik ook, terwijl ik de soep ervan wel ken. Maar dit was echt een eye opener en weer eens wat anders:) xx

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »