Dulce de membrillo

image_printprintfriendly version

In de herfst zijn er kweeperen en de tijd om zelf dulce de membrillo te maken. Ik moet toegeven dat ik jaren nooit geweten heb waarvan het gemaakt werd, voor mij was membrillo gewoon membrillo. Iets zoets waar ik als kind dol op was. Een paar jaar geleden kwam ik ze op de markt tegen en toen ik opzocht wat ik ermee kon maken, was ik blij verrast. Door de kweeperen met suiker in te koken ontstaat er een soort dikke compacte pasta die je, na afkoeling, in plakjes kunt snijden. In het Spaans wordt het ook wel  carne de membrillo genoemd. Membrillo is heerlijk als dessert met wat kaas. De klassieke combinatie hiervan in Spanje is met Manchego. Maar je kunt de membrillo ook verwerken in koekjes, taarten of zoals ik het vroeger als kind van mijn oma kreeg, gewoon op brood als zoet broodbeleg.

DULCE DE MEMBRILLO (traditioneel recept)

1 kilo kweeperen
suiker

Schil de kweeperen, verwijder het klokhuis en snij ze in stukjes. Zet deze op met water zodat ze net onderstaan en kook ze in 30 minuten gaar.
Giet af pureer ze. Voeg net zoveel suiker als het gewicht van de gepureerde vruchten toe, en laat alles onder voortdurend roeren, nog 30 minuutjes koken. Giet in een vorm en laat afkoelen. Als het goed is heb je nu een dikke compacte pasta.

Een andere versie is:
1 kilo kweeperen
425 gr. suiker
jampotjes

Schil de kweeperen, snij ze in vieren, haal het klokhuis eruit en snij ze in kleinere stukken.
Doe deze in een zware pan en strooi de suiker erover. Sluit de pan en laat 45 minuten zachtjes koken tot hij goed is ingedikt. Laat alles afkoelen, haal de deksel eraf en roer de kweeperen voorzichtig door.
Verdeel over jampotjes om de membrillo te bewaren.

PINXTO DE MEMBRILLO Y QUESO DE MANCHEGO

manchegokaas
membrillo

Snij blokjes manchegokaas en snij qua grootte gelijke blokjes membrillo. Zet de blokjes om en om op elkaar vast met een prikker.

MEMBRILLO EN HOJALDRE (Membrillo in bladerdeeg)

membrillo in driehoekjes gesneden
pakje roomboterbladerdeeg
kaneelpoeder
kristalsuiker

Verwarm de oven op 220 graden Celsius. Leg op elk velletje bladerdeeg een driehoekje zodanig dat je het bladerdeeg er omheen kunt vouwen tot een driehoek. Druk de randen aan met een vork of bevochtig de randen en plak ze aan elkaar vast. Leg ze om en om op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de driehoekjes met kaneelpoeder en suiker en zet 15 tot 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is.

Ik kwam de volgende site tegen waar veel en veel meer info en recepten staan over de kweepeer: www.kweepeer.nl

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »