Patatas a la riojana

Een van de typische streekgerechten uit Spanje. Uit de streek van La Rioja. Een heel eenvoudig gerecht met de authentieke Spaanse smaak door de toevoeging van pimiento choricero.

Patatas a la riojana (4 personen)

1 kilo aardappelen
2 (bak)chorizo’s (verkrijgbaar bij goede delicatessenzaken)
1 ui
2 knoflooktenen
1 pimiento choricero
1 rode paprika
groentenbouillon
evt. kruiden naar smaak zoals laurier en tijm

Schil de aardappelen, was ze en snij ze in vieren. Snij de pimiento choricero doormidden, haal de pitjes eruit en laat 10 minuten weken in warm water. Schraap de pulp met behulp van een lepeltje of mes van het vel. Was de rode paprika en ontdoe ze van de pitten en snij in stukjes. Snij de ui fijn en pel de knoflooktenen. Snij de chorizo in plakken.
Bak in olie de knoflooktenen tot deze beginnen te kleuren en voeg de gesnipperde ui, de paprika en de pulp toe. Zodra alles kleur krijgt voeg dan de in chorizo toe.
Bak tot alles een mooie rode kleur begint te krijgen, voeg dan de aardappelen toe en roer goed zodat de aardappelen de rode kleur en smaak aannemen. Giet hierna de groentenbouillon erover (en eventueel de kruiden) zodat alles net onderstaat en zet het vuur hoog zodat alles zo snel mogelijk aan de kook komt. Dan het vuur lager draaien en zachtjes laten koken tot de aardappelen gaar zijn.
Het lekkerste is als je dit gerecht een aantal uren laat staan, zodat alle smaken goed intrekken.

Mocht je geen bakchorizo kunnen vinden volstaat 300 gram gewone chorizo ook.

6 Comments

 1. rayalichan november 17, 2010 at 07:29

  Het schijnt dat AH tegenwoordig een behoorlijke bakchorizo verkoopt.

 2. Petra Pustjens november 17, 2010 at 10:36

  Lijkt me een heerlijk recept! Bedankt, ik ga het zeker proberen.

 3. Pingback: Made in Spain [lekker adresje] | Koken

 4. Gertie maart 8, 2011 at 23:44

  dit was ook al zo lekker…

 5. HC Sijbesma december 23, 2014 at 20:06

  Heb het ook gemaakt en moet bevestigen dat het zéér smaakvol is en erg lekker. Ga niet panieken als je niet de Pimiento Choricero kunt vinden. Ik weet uit ervaring dat je dat kunt compenseren door een platte eetlepel paprikapoeder toe te voegen.( Voordat je de aardappels toevoegt.) Uiteraard eet je er een stuk mooi stokbrood bij en uiteraard een goed glas rode wijn uit de Rioja. ps Rioja betekent Rio Oja oftewel de rivier Oja die door de streek stroomt. Eet smakelijk!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »