Guiso de patatas con setas (stoofpotje van aardappelen en paddestoelen)

image_printprintfriendly version

Ik moet toegeven dat ik echt een zomermens ben, heerlijk…………. zon, warmte en ook de daarbij horende vakantieperiode. Genieten dus. Helaas, het is weer voorbij en gaan we richting koud weer, wat ik op culinair gebied helemaal niet erg vind. Tijd voor fijne stoofgerechten die je hele huis lekker doen geuren en je daardoor meteen trek krijgt. Comfortfood!
Dit recept is gebaseerd op patatas con níscalos uit 1080 recetas de Cocina van Simone Ortega. Gemaakt met fijn eekhoorntjesbrood en pied de mouton die ik kocht op de biologische boerenmarkt bij mij in de buurt. Meteen ook een vegetarisch gerecht. Mooie salade erbij en wellicht wat brood om te dopen in je saus.

Guiso de patatas con setas (voor 2 personen)

750 gram vastkokende aardappelen, geschild en van dezelfde grootte
250 gram paddenstoelen
1 ui, gesnipperd
scheutje witte wijn
500 ml water
1 bouillonblokje
4 eetlepels olijfolie
roomboter
1 blaadje laurier
volle eetlepel bloem
theelepel gerookte paprikapoeder
1 knoflookteen
10 gram blanke amandelen
peterselie, fijngehakt
1/2 gerookte jaranda, gesnipperd
peper en evt wat zout

Was de paddenstoelen, leg ze in een droge koekenpan op een middelmatig tot zacht vuur tot ze hun vocht loslaten. Voeg een klontje roomboter toe en bak ze kort even om. Haal uit de pan en zet apart.
Verhit in dezelfde koekenpan de olijfolie en bak op laag vuur de ui tot deze na ongeveer 5 minuten glazig wordt. Voeg hieraan de aardappelen en de gebakken paddestoelen toe en bak alles een paar minuten op hoog vuur om. Bestrooi met de bloem en schep weer al roerend een paar minuten om. Voeg hieraan de pimentón toe en roer alles weer goed om 2 minuten.

Schenk nu het scheutje wijn erbij, laat verdampen en daarna het water/bouillon. Leg de laurier in de saus, breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Kook op een middelmatig vuur met deksel op de pan tot de aardappelen gaar zijn.
Maak ondertussen een picada door de amandelen in een droge koekenpan bruin te roosteren en die samen met de knoflookteen en wat zout fijn te wrijven in een vijzel tot een pasta. Schep 2 eetlepels van het kookvocht van de stoofpot erbij, roer alles tot een sausje en voeg dit 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de stoofpot toe.
Bestrooi met peterselie en met de gerookte jaranda en serveer met een lekkere salade en wat brood.

 

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »