Profiteroles con salmón ahumado

image_printprintfriendly version

Ik ben alweer druk aan het koken voor de komende feestdagen. Recepten uittesten, aanpassen naar mijn smaak, tevens de lekkerste fotograferen en uitwerken voor de blog. Heerlijk hoor, ik heb ondertussen al heel wat lekkers gegeten waardoor het makkelijker wordt voor mij om een keuze te maken voor de Kerstdagen en Oud en Nieuw. Ik zal er een aantal plaatsen de komende weken en hoop dat je hierdoor geïnspireerd raakt. Ik begin met een heel fijn en lekker voorgerechtje met zalm.

Klassiek zijn de profiteroles met vanille ijs en warme chocoladesaus. Heerlijk! Maar deze variant is ook bijzonder smakelijk en feestelijk. Geen zoete soesjes maar hartige. Het soezendeeg bevat cayennepeper wat heel goed samengaat met de gerookte zalm en een saus van creme fraiche met dille en mierikswortel. Glaasje wijn of bubbels erbij en genieten!

Profitoroles con salmón ahumado

150 gram gerookte zalm
275 gram creme fraiche
bosje dille
1 eetlepel mierikswortel
sap van een halve citroen
zout, zwarte peper

voor de soezen:
125 ml melk
125 ml water
100 gram boter
150 gram bloem
theelepel zout
theelepel cayennepeper
4 eieren (plus 1 extra om het beslag in te kwasten)

Meng in een kommetje de creme fraiche met de dille en de mierikswortel en breng op smaak met peper, zout en citroensap en zet weg in de koelkast voor een uur zodat de smaken goed in elkaar trekken.
Verwarm de oven op 180 graden.

Voor de soesjes: verwarm op een laag vuur de melk, water, boter, zout en cayennepeper tot de boter gesmolten is. Breng al roerend aan de kook en haal van het vuur. Roer de bloem er door en blijf roeren tot je een compacte pasta hebt. Zet terug op het vuur en roer alles 1 tot 2 minuten om. Haal opnieuw van het vuur en laat ietsje afkoelen.

Breek een ei en roer door het mengsel tot deze is opgenomen in het beslag. Herhaal met de andere 3 eieren.
Doe het beslag in een garneerspuit en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes ter grootte van een walnoot.

Besmeer de hoopjes met het overige geklutste ei. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 30 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.


Snij de soesjes doormidden en besmeer de onderste helft met wat van het creme fraiche mengsel. Leg hierop een plakje zalm en daarboven nog een dotje van het creme fraiche mengsel. Garneer met een takje dille.

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »