Orangettes sanguinas con chocolate (orangettes van bloedsinaasappels met chocolade)

image_printprintfriendly version

Eén van mijn favoriete recepten op deze blog is wel het recept van de orangettes die ik in 2011 plaatste. Zoals zo vaak gebeurt met recepten, veranderen ze in de loop der tijd naarmate je ze vaak maakt. Sommige dingen laat je weg omdat ze onhandig/overbodig zijn of niet geheel blijken te werken, of je voegt er iets aan toe. En soms lees je een recept terug en merk je dat het best wel onduidelijk geschreven is. Dit geldt ook voor de orangettes.

orangettes

En omdat ik orangettes met bloedsinaasappels wilde maken, gaan ze bij deze in de herhaling.
Je kunt natuurlijk ook de chocolade achterwege laten, net zo heerlijk, of de pure chocolade vervangen door melkchocolade. Ik ben zelf geen liefhebber van melkchocolade, vandaar dat mijn recepten meestal pure chocolade bevatten.

orangettes

De hoeveelheid water/suiker hieronder beschreven zijn voldoende voor 4 sinaasappels, mocht je meer willen maken pas dan de hoeveelheid water en suiker aan. Regel geldt het zelfde aantal milliliter water en aantal grammen suiker. Dus 1:1

orangettes

Orangettes van bloedsinaasappel

4 (bloed)sinaasappels
500 ml water of hoeveelheid water zodat de vruchten net onderstaan
500 gram suiker of zelfde hoeveelheid suiker als water  (bijv. 500ml water, 500 gram suiker)
100 gram pure chocolade van 72% of hoger
sinaasappelrasp of rasp van een mandarijn (optioneel)

orangettes

Spoel de sinaasappelen om, droog ze met een theedoek en snij ze in plakken van een halve centimeter.
Breng een pan met water aan de kook en pocheer de plakken 1 minuut om de bittere smaak van hun schil te ontdoen. Haal ze uit het water en gooi het kookwater weg.
Verwarm de halve liter water samen met de suiker en laat aan de kook komen. Leg de sinaasappelen en mandarijnen hierin en laat op een zacht vuur 40 minuten koken.
Roer af en toe voorzichtig om, zonder dat je het vruchtvlees beschadigd.
Laat de vruchten afkoelen in het suikerwater.
Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze op een rek minimaal 24 uur in de open lucht drogen of droog de sinaasappels een aantal uren in een oven op 50/60 graden Celsius met de deur op een kier.
Keer ze af en toe om. Als ze niet meer plakkerig aanvoelen zijn ze klaar.

orangettes

Voor de chocoladedip

Breng een pan met een bodempje water aan de kook en zet een vuurvaste schaal op de pan, zorg dat de bodem het water niet raakt.
Breek de chocolade in stukjes boven de schaal en roer met een houten pollepel tot alles gesmolten is.
Haal de schaal van het vuur en doop hier de sinaasappels in zodat ze met één helft onder de chocola zitten, leg op een stuk bakpapier, bestrooi elke chocoladehelft met de sinaasappelrasp of rasp van een mandarijn en laat op kamertemperatuur hard worden.
Bewaar de orangettes op een koele en droge plaats.

 

orangettes

Misschien iets voor Valentijn?

 

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »