Arroz amb conill (rijst met konijn)

image_printprintfriendly version

Oorspronkelijk is dit Catalaanse recept met cargols (Catalaans voor slakken). Denk niet dat hier in Nederland een succes is, dus vandaar een wat simpelere variant met alleen konijn en smakelijke verse doperwten.

Arroz amb conill

Arroz amb conill (voor 4 personen)

4 konijnenbouten (iedere bout in vieren gehakt)
400 gram rijst
1 knoflookteen, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
3 rijpe tomaten (of tomaten uit blik uitgelekt), ontvelt, ontpit en in stukjes gesneden
100 gram doperwten
4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel roomboter
1 liter water
takje rozemarijn
peper en zout

voor de picada:
1 knoflookteen, fijngesneden
handjevol peterselie, fijngesneden
wat draadjes safraan

Arroz amb conill

Verhit 2 eetlepels olijfolie en roomboter in een koekenpan en bak daar de stukjes konijn rondom bruin en laat 5 minuten op een zacht vuur garen. Zet apart.
Maak ondertussen een sofrito door de ui in 2 eetlepel olijfolie te bakken tot deze glazig wordt. Voeg al roerend de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken doe je de tomaten erbij. Laat dit op een middelmatig vuur rustig 10 minuten bakken tot de sofrito enigszins een bruine kleur krijgt. Roer af en toe alles om.
Strooi de rijst erbij en roer alles goed om zodat de rijst bedekt is met de sofrito. Leg de stukjes konijn in de pan en roer alles weer goed om.

Arroz amb conill

Schenk hier het water bij, leg de rozemarijn erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is.
Maak ondertussen de picada door de knoflook, peterselie en safraan fijn te wrijven in een vijzel.
Roer de dopertwen en picada 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de rijst. Mocht de rijst dan al te droog zijn, voeg dan wat extra water toe.
Breng op smaak met peper en zout.

Arroz amb conill

2 Comments

  1. Peter april 27, 2013 at 11:52

    Het lijkt me lekker en ik ga het vast een keer maken, maar ik ben wel heel nieuwsgierig naar de versie mét slakken. Heb je daar ook een recept voor?

    • bijzonder spaans april 27, 2013 at 13:36

      Hoi Peter,
      Hierbij het recept met slakken. Ik heb hem zelf niet uitgeprobeerd. Ben wel heel benieuwd naar je bevindingen als je deze versie gaat maken:)

      Arroz con conejo y caracoles

      1 konijn in stukken
      500 gram verse (nog levende) slakken
      1 ui, fijngesneden
      5 knoflooktenen
      3 rijpe tomaten, ontveld, ontpit en in kleine stukje gesneden
      400 gram rijst
      1/2 liter water
      olijfolie extra virgen
      witte peper
      paar draadjes safraan
      2 laurierblaadjes
      tijm
      zout

      Laat een pan met koud water met de slakken aan de kook komen en laat 5 minuten koken. Giet ze af en breng opnieuw in schoon koud water aan de kook, nu samen met een laurierblaadje en twee tenen knoflook. Laat weer 5 minuten koken, giet af en zet de slakken apart.
      Bestrooi de stukken konijn met peper en zout en bak ze in wat olijfolie aan alle kanten goudbruin. Haal uit de pan en zet ook apart.
      Bak in hetzelfde bakvet de ui met de overige 3 (fijngesneden) knoflooktenen. Zodra deze kleur krijgen voeg dan de tomatenblokjes toe en laat de sofrito 10 minuten (af en toe roeren) zachtjes bakken.
      Leg de konijnstukken in de sofrito samen met de bouquet garni van laurier en tijm en giet er zoveel lauwwarm water bij dat de konijnstukken net onderstaan.
      Laat 1 uur stoven op een zacht vuur tot de stukken konijn goed mals zijn. Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd de slakken toe.
      Verwarm de oven op 180 graden.
      Verwijder de konijnstukken en slakken uit de pan en zeef het kookvocht waarbij je het vocht opvangt. Hou apart.
      Verhit in een andere (ovenvaste) pan wat olijfolie en roerbak hierin de rijst tot de rijst onder de olie bedekt is. Schenk een halve liter van het apart gehouden kookvocht en een halve liter water erbij, de safraandraadjes, de slakken en de konijnstukken.
      Breng aan de kook en zodra het begint te koken zet je de pan 15 minuten in de oven of langer tot de rijst gaar is.
      Bestrooi eventueel met wat peterselie.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »