Ropa vieja con vinagreta

image_printprintfriendly version

Ropa vieja con vinagreta

Iedereen houd wel eens vlees over van een stoof- of braadschotel. Ik in ieder geval regelmatig wel en die vries ik dan in voor een andere keer maar je kunt er ook wat anders mee doen. Zoals de Spanjaarden die de restjes overgebleven vlees, van bijvoorbeeld de cocido Catalan, samen met kikkererwten de volgende dag opwarmen, wat zij dus ropa vieja (letterlijk oude kleren of oude vodden) noemen.

Ropa vieja wordt in Spanje op allerlei manieren klaargemaakt en hoe is afhankelijk van de streek in Spanje. Wat de meeste gemeen hebben is dat je de restjes vlees opbakt met toevoeging van een sofrito (ui en tomaat), paprika en afgeblust met een beetje witte wijn.

Mij leek het leuker om met dat overgebleven vlees een lekkere salade te maken met gebruik van dezelfde ingrediënten. Ik had nog wat pulled pork over en samen met kikkererwten is het een mooie maaltijd salade geworden. Natuurlijk kun je deze ook weglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vieja wil klaarmaken.

Ropa vieja con vinagreta

Ropa vieja con vinagreta

per persoon:
100-150 gram restant vlees
1/2 sjalotje, fijngesneden
5 cherry tomaatjes, in kwarten gesneden
1/2 rode of gele paprika uit pot, in reepjes gesneden
1/2 eetlepel kappertjes
5 takjes peterselie, fijngesneden
5 sprieten bieslook, fijngesneden
3 flinke eetlepels kikkererwten (optioneel)
gerookte paprikapoeder (optioneel)

Ropa vieja con vinagreta

Vinaigrette:
2 eetlepels citroensap
6 eetlepels olijfolie
zwarte peper en zout

Maak de vinaigrette door de olijfolie goed met het citroensap te kloppen. Breng op smaak met peper en zout.
Haal het vlees uit elkaar zodat je draadjes hebt. Doe in een schaal samen met het sjalotje, tomaten, paprika, kappertjes en de kikkererwten mocht je die gebruikt.
Schenk de vinaigrette erover en meng alles goed door elkaar. Meng alles door. Laat een half uurtje staan zodat de smaken goed in het vlees trekken. Bestrooi met de peterselie en bieslook en eventueel met wat paprikapoeder voor je het gerecht serveert.

Ropa vieja con vinagreta

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »