Gazpacho transparente (transparante gazpacho)

Het idee voor dit recept kwam ik vorig haar tegen op de site van Honest Cooking Gastronomy and Travel. Ik had het bewaard en in mijn to-do map gelegd, want ik vond het een bijzondere en moderne versie van de traditionele gazpacho. Die wilde ik wel eens uitproberen in de zomer als de tomaten dan ook de beste smaak hebben.
Het toeval wil dat ik kort geleden door Kroon op het werk een prachtige doos honingtomaatjes kreeg toegezonden. Je maakt mij heel gelukkig met heerlijke honingtomaatjes en voor ik het wist waren ze verwerkt in deze gazpacho. Daarnaast maakte ik er een tomaten mosterd mee en ook een super simpele tomatensalade die ik in de zomer toch wel het liefst eet als het warm is. Beide recepten volgen nog op de blog.

Gazpacho transparente (transparante gazpacho)

Maar terug naar de gazpacho. Het is misschien even wennen om een transparante soep te eten, maar geloof mij, hij zit bomvol smaak en met gekleurde tomaatjes als garnering maak je er een klein feestje van.
Aan het oorspronkelijke recept heb ik eea veranderd zeker ook omdat zij er water bij doen en ik dat absoluut niet fijn vond. De intense tomaten/groentesmaak werd enorm vlak wat ik zonde vond. Zeker als je met zulke mooie en verse ingrediënten werkt. Ook miste ik in hun recept de paprika die toch wel essentieel is in een traditionele gazpacho naar mijn mening. Het recept is voor 2 personen en serveer hem goed koud.

Gazpacho transparente (voor ongeveer 500 ml):

250 gram honingtomaatjes
2 grote vleestomaten
1 biologische komkommer
1/4 gele paprika
kleine knoflookteen
1 sjalotje
5 takjes peterselie, fijngesneden
peper en zout
2 eetlepels moscatelazijn

Voor de garnering:
100 gram honingtomaatjes
paar gekleurde tomaatjes
kleine basilicumblaadjes
paar bieslook sprieten
zwarte peper

Gazpacho transparente (transparante gazpacho)

Verwijder kroontje en harde kern van de vleestomaten en snij in grove stukken. Was de honingtomaatjes en snij doormidden> Schil de komkommer en snij in stukken.
Hevel tomaten, komkommer, paprika, knoflook, sjalotje, peterselie samen met 1 eetlepel moscatelazijn over naar een blender en maal alles fijn.
Bekleed een fijne zeef met een stuk kaasdoek en zeef de soep. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de pulp die achterblijft. Zeef de gazpacho nog 2 tot 3 keer. Je zult zien dat het vocht steeds transparanter wordt.
Voeg sap van de andere helft van de moscatelazijn toe en breng op smaak met peper en zout. Zet een aantal uur weg in de koelkast zodat hij door en door koud wordt.
Snij de tomaatjes voor de garnering doormidden en leg in elke soepkom wat tomaatjes. Schenk de heldere gazpacho erover en garneer met bieslook en basilicumblaadjes.

Gazpacho transparente (transparante gazpacho)

Honingtomaatjes zijn verkrijgbaar bij de betere groentespeciaalzaken

 

    Tags: , , , , , , , , , , , ,

    6 Responses to “Gazpacho transparente (transparante gazpacho)”

    1. Anna zegt:

      Ziet er prachtig uit! Zoiets heb ik eerder gemaakt, vond een recept van Eerst Koken, het heet witte tomatensoep. Het meest frappante vond ik dat mijn smaakpapillen het niet direct begrepen, waarschijnlijk omdat we ook met onze ogen eten..
      Enfin, dit soort recepten vind ik geweldig, dank!
      groet Anna

      • Hoi Anna, wat leuk dat jij al zoiets al eerder hebt gemaakt en gegeten. Ik hoorde toevallig van een vriendin van mij gisteren dat zij het ook al eens gegeten heeft in Spanje.
        Ja hè? Je wordt er een beetje op het verkeerde been door gezet.
        En net zoals jij vind ik dit soort recepten zooooo vreselijk leuk!
        Groet Didi

    2. Priscilla zegt:

      Dit ziet er zo bijzonder uit, dit wil ik wel eens proberen! Ik ben normaal niet zo’n keukenprinses, maar dit lijkt me erg leuk om te serveren!

    3. Nell Nijssen zegt:

      Te lang geleden dat ik je site weer bezocht. En meteen bingo met deze transparante gazpacho. Zo vreselijk lekker, als je smaakvolle tomaatjes hebt. Thnx

    Geef een reactie

    © 2011-2014 Bijzonder Spaans All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright