Queso manchego con miel

image_printprintfriendly version

Afgelopen September verbleef ik een paar dagen in de provincie Castilla-La Mancha in Spanje en kreeg ik tijdens een diner, waar ik voor uitgenodigd was, dit voorgerecht geserveerd. Een stukje gebakken belegen manchego kaas overgoten met honing met een beetje azijn. Een verrassend lekker gerecht.

Manchego kaas is unaniem verbonden met deze streek. Een schapenkaas die verkrijgbaar is in semi curado (tot 6 maanden gerijpt), curado (tot 12 maanden gerijpt) en añejo (tot 24 maanden gerijpt). De lekkerste rauwmelkse pure manchego die uitsluitend van schapenmelk en in deze streek gemaakt wordt, heb ik mogen proeven bij een kleine boerderij die manchego kaas nog op ambachtelijke manier maakt. Wat een openbaring en geweldig product! Heel wat anders dan de andere manchego kazen die ik ken en waardeer.

Helaas is in Nederland deze rauwmelkse kaas moeilijk te vinden en zijn de manchego kazen doorgaans semi curado die, naar mijn mening, veel minder smaak hebben dan de curado of viejo/añojo. Wil je echt een goede kwaliteit manchego, ga dan naar een delicatessenwinkel of kaas speciaalzaak. Maar goed, terug naar het recept! Gebruik voor dit recept de curado als je die kunt vinden. Bij het gebruik van de semi curado, smelt hij te snel.

Queso manchego con miel

manchego kaas, curado
2 eieren waarvan alleen het eigeel
bloem
olijfolie
3 eetlepels honing
1 tot 1,5 eetlepels (moscatel/sherry) azijn, naar smaak

Snij de manchego kaas in rechthoekige plakken van 1 cm dik.
Haal de kaas plakken door het eigeel en daarna door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan, laat goed heet worden en bak de kaas 1 à 2 minuten aan elke kant. Draai voorzichtig om.
Meng de honing met de (moscatel/sherry) azijn en giet over de warme gebakken kaas. Serveer direct.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »