Aspergesoep

image_printprintfriendly version

Aspergesoep – recept om het asperge seizoen te eren. Een eenvoudig recept voor een heerlijke soep met Hollandse asperges in de hoofdrol.

Ik word altijd heel blij als ik de eerste Hollandse asperges zie op de biologische boerenmarkt. De lente is nu echt begonnen voor mij. Maar oh oh die prijs…….. die is echt zo hoog dat ik snap waarom asperges “het witte goud” worden genoemd. Dus dan maar eventjes geduld hebben tot de prijzen wat zakken. En dat was afgelopen weekend zover.

Dus tijd om te genieten van asperges en deze eenvoudig te bereiden aspergesoep die ik decoreerde met kervel en blauwe borage bloemen.

Aspergesoep

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.

Aspergesoep

 

12 biologische dunne witte asperges
1 grote aardappel
1 ui, gesnipperd
1 dunne prei
1 eetlepel fijngesneden platte peterselie
2 eetlepels olijfolie
1 liter tuinkruiden bouillon
versgemalen zwarte peper en zout
eetlepel crème fraîche
takjes kervel
borage bloemen

Aspergesoep

Haal het groen van de prei, snij het wit van de prei in stukjes en was grondig. Schil de aardappel en snij ze in gelijke stukken.
Schil de asperges met een dunschiller en haal eventueel de harde onderkant eraf. Snij de kopjes van de asperges af, met een lengte van 3 à 4 cm. Snij de rest van de asperges in gelijke stukken.
Breng een laagje water aan de kook in een wijde pan en kook zachtjes de aspergekopjes 2 minuten. Zet het vuur uit en laat ze nog een minuut of 5 in de pan doorgaren. Giet voorzichtig door een zeef en spoel de aspergekopjes af met koud water en zet deze apart.

Verhit de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de ui. Voeg hieraan de prei, de rest van de aspergestukken en de aardappel toe samen met de fijngesneden peterselie. Roer alles goed om en schenk de bouillon erbij. Laat aan de kook komen en kook tot de aardappelen en asperges zacht en gaar zijn.
Pureer de soep en zet terug op een laag vuur. Roer de crème fraîche erdoorheen en de apart gehouden aspergekopjes. Warm alles goed door en breng op smaak met gemalen zwarte peper en eventueel wat zout.
Verdeel de soep over kommen en decoreer met takjes kervel en borage bloemen en geef er nog een draai peper over (optioneel).

Aspergesoep

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »