Kreeft met saffraansaus

image_printprintfriendly version

Kreeft met saffraansaus – Bovagante en salsa de azafrán is een feestelijk recept voor kreeft in een overheerlijke safraansaus naar het recept van Tom Aikens.

Saffraansaus in dit gerecht is een van mijn favoriete sauzen. Het oorspronkelijke recept voor deze saus staat in Het boek Market Kitchen Cookbook en is afkomstig  van de Engelse chef Tom Aikens.
In zijn recept pocheer je zeeduivel in een saffraansaus en ik vind het echt een super geweldige lekker gerecht welke ik ondertussen heel vaak heb bereid.
Er ging een wereld voor mij open toen ik zijn zeeduivel in saffraansaus voor het eerst maakte. Normaal fabriceerde ik een saus met aanbaksels van het een en ander en ik had nooit op deze manier gedaan. Ontzettend leerzaam.
In ieder geval is deze saus de basis geworden voor dit feestelijk gerechtje met kreeft. Voor kreeft in saffraansaus heb ik de verhoudingen aangepast en in plaats van visfond heb ik een kreeftenfond gebruikt. De saus is zeker genoeg voor 2 kreeften.
Verdubbel de hoeveelheden als je meer wenst te maken.

Kreeft met saffraansaus

De gekookte kreeften zijn dit jaargetijde vaak te krijgen in diverse supermarkten. Ik kocht die van mij bij Marqt.

Kreeft met saffraansaus

 

1 of 2 gekookte kreeften (marqt)
100 gram ui, fijngesneden
40 gram roomboter
175 ml witte wijn
pot kreeftenfond van 380 ml (marqt)
200 ml crème fraîche
plukje saffraan
citroensap
peper en zout

Kreeft met saffraansaus

Verhit de helft van de roomboter in een sauspan en smoor hierin de ui glazig in ongeveer 5 minuten. Schenk de wijn erbij en laat tot 1/3 inkoken (15-20 minuten). Zorg dat je de randen van de pan schoonhoud anders wordt de saus bruin.
Schenk de kreeftenfond erbij en laat dit ook weer tot een derde inkoken (ongeveer 20-25 minuten).
Voeg de saffraan en crème fraîche toe en roer tot de crème fraîche gesmolten is, laat tot de helft inkoken (25 minuten).
Haal de saus van het vuur, schenk in een blender en voeg de rest van de roomboter toe. Gebruik eventueel een staafmixer als je geen blender hebt en pureer de saus.
Zeef de saus en breng op smaak met eventueel wat citroensap, peper en zout.

Kreeft met saffraansaus

Halveer de kreeften, verwarm ze eventueel kort in de magnetron of bak ze kort met de opengesneden kant in wat roomboter en serveer direct met de saus en witte rijst.

Kreeft met saffraansaus

De saus kun je eventueel van te voren klaar maken en opwarmen voor je het gerecht serveert. Ik gaf er een lekkere salade en rijst bij en bestrooide de rijst met zwart sesamzaad.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »