Coca con piñones

image_printprintfriendly version

In Europa komen pijnboompitten van de 20 soorten ‘Pinus Pinea’ (pijnboom), die speciaal voor hun pitten worden geteeld. De pitten zijn omhuld door een harde schil (dop) en de grootte en dikte is afhankelijk van de soort en bevinden zich tussen de schrubben van de (dennen)appels.
Op culinair gebied worden pijnboompitten als vruchten gezien. De conservering ervan, in de dop, is heel erg lang (mits gekoeld tussen de -5 en 2 °C). Maar gepeld bederven ze redelijk snel in warme of vochtige omstandigheden en krijgen dan een ranzige smaak.

In de mediterraanse keuken worden pijnboompitten vaak toegevoegd aan gerechten met vlees, vis, groenten, in salades maar ook in zoete- en nagerechten. Vooral in Catalonië en Valencia tref je veel recepten aan waar pijnboompitten gebruikt worden, zoals onder andere  ‘coca de piñones’ of  ‘panellets’ (zoete koekjes).

Coca de piñones (ook bekend als coca de San Juan) is een soort cake/zoet brood en onlosmakelijk verbonden met de viering van de ‘verbena de San Juan’ waarbij de midzomernacht in Spanje gevierd wordt.

Bron: wikipedia en SpanjeVandaag

Mijn versie van coca de piñones:


500 gr. bloem
75 gr. suiker
50 gr. roomboter
3 eieren
10 gr. zout
citroenrasp
melk of water (ongeveer een kopje) zoveel als het deeg opneemt
50 gr. gist
100 gr. pijnboompitten

Maak een berg met een kuiltje in het midden van de bloem. Voeg de suiker toe aan de bloem, samen met de eieren, de gist, het zout, de citroenrasp en de boter. Meng goed met je vingers en verdun alles met de melk of het water tot een homogene massa die van je vingers loslaat.
Laat het deeg 20 minuten op kamertemperatuur rusten. Rol uit met een deegroller tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Strooi de pijnboompitten erover en druk ze met de deegroller lichtjes in het deeg. Laat nog een half uur op kamertemperatuur rusten. Strooi er de suiker over en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden en daarna nog 15 minuten op 180 graden tot hij gaar is en bruin van boven.

In het traditionele recept wordt ‘Licor de anis’ (anijslikeur) gebruikt. Vervang in dit recept de helft van het toe te voegen vocht door de anijslikeur.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »