Empanadas de carne (pasteitjes met gehakt en druiven)
-
Post by bijzonder spaans
Empanadas heb je met allerlei verschillende soorten vullingen. De bekendste in Spanje is toch wel met een vulling van tonijn (empanadas de atun), die ik nog een keertje zal plaatsen op deze blog. Nu eentje met een vulling van gehakt met druiven.
Ik had nog een leuk empanada vormpje in de kast liggen, ooit meegenomen van vakantie, die ik wilde gebruiken. Om eerlijk te zijn, vond ik het maar een onhandig ding, het deeg bleef er teveel aan plakken en zelf het bladerdeeg om de vulling vouwen ging makkelijker en sneller. Nadat ze uit de oven waren gekomen zag ik het verschil ook niet tussen de empanadas die uit de vorm kwamen en die ik zelf omgevouwen had en met een vork had dicht gedrukt.
Ongetwijfeld dat dit hulpstuk wel werkt bij ander deeg dan bladerdeeg, omdat bladerdeeg teveel uitzet in de oven.
Empanadas de carne (voor ongeveer 30 stuks)
3 pakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
300 gram rundergehakt
1 kleine ui, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
10 gram tomaten op olie, fijngesneden
1 eetlepel balsamicoazijn
1/4 theelepel gedroogde tijm
10 zwarte olijven zonder pit, heel fijn gesneden
1 theelepel groene pepers
15 gram geraspte manchego of parmezaanse kaas
75 gram druiven zonder pit, in stukjes gesneden
olijfolie
peper en zout
los geklopt ei
Verhit olijfolie in een diepe koekenpan en smoor hierin de ui en knoflook op een zacht vuur tot de ui glazig is.
Zet het vuur hoger en roerbak samen met de ui het gehakt rul en bruin. Haal de pan van het vuur en schenk de balsamico erdoor, roer goed en voeg olijven, pepers, tijm, tomaten erbij. Roer opnieuw alles goed door, bestrooi met de geraspte kaas en de druiven. Meng alles weer goed om en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven op 220 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en maak cirkels van ongeveer 10-12 cm uit elk plakje bladerdeeg met behulp van een bakring of een schoteltje. Leg op elke cirkel een eetlepel gehaktmengsel en vouw de cirkel om. Druk de randen goed aan, plet met een vork voor een mooi patroontje en leg de empanadas op een met bakpapier beklede bakplaat.
Kwast de empanadas in met los geklopt ei voor een mooi bruin korstje en schuif ze 15 minuten in de oven. Laat ze iets afkoelen en serveer direct.
Bron: Sal y pimienta magazine
3 Comments