Garbanzos con chorizo (kikkererwten met chorizo)

image_printprintfriendly version

Op de valreep nog een fijn stoofpotje met kikkererwten en chorizo. De variant van de gerookte paprikapoeder (pimentón de la Vera) laat ik aan jou over. Hou je van pittig gebruik dan de picante in combinatie met de pikante chorizo, mocht je het niet scherp willen gebruik dan de dulce in combinatie met een niet pikante chorizo.

De picada in dit gerecht is een mengsel van knoflook en peterselie, die ook bekend staat als all i julivert in Catalonië en ontzettend veel gebruikt wordt in de Spaanse keuken.

garbanzos con chorizo

Garbanzos con chorizo (voor 4 personen)

300 gram gedroogde kikkererwten
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 ui, fijngesneden
2 wortelen, in plakjes gesneden
350 gram (pikante) chorizo, in plakjes gesneden
250 gram gerookte spekblokjes
900 ml kippenbouillon of groentebouillon
1 laurierblad
1 theelepel gerookte paprikapoeder
olijfolie
peper en zout

garbanzos con chorizo

voor de picada/all i julivert:
handjevol peterselie, fijngesneden
1 knoflookteen, gepeld
snufje zeezout

garbanzos con chorizo

Week de kikkererwten de hele nacht in een kom met koud water. Zorg dat ze goed onderstaan want ze zetten het dubbele in volume uit.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan en smoor daarin de wortelen samen met de ui tot de ui glazig wordt. Voeg hieraan de knoflook toe en bak al roerend mee tot de de knoflook begint te ruiken. Doe de chorizo en gerookte spekblokjes erbij en en bak 5 minuten op een middelmatig vuur mee. Bestrooi met de pimentón. Bak nog 2 minuten en schenk de bouillon erbij en leg het laurierblaadje in de pan.
Laat aan de kook komen en doe de kikkererwten erbij. Laat opnieuw aan de kook komen, zet het vuur laag en een deksel op de pan en laat de kikkererwten een uur zachtjes koken tot de ze zacht zijn maar nog wel een bite hebben. Haal af en toe het schuim er met een schuimspaan af.
Maak een picada door de knoflook met wat zout in een vijzel tot een pasta te wrijven, doe hier de peterselie bij en wrijf fijn. Voeg dit aan de garbanzos toe en laat nog 2 minuutjes doorkoken.
Verdeel de garbanzos con chorizo over kommen en serveer heet.

garbanzos con chorizo

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »