Ensalada de calamares con salsa romesco (inktvissalade met romescosaus)

image_printprintfriendly version

Wat kan ik toch blij worden als ik inktvis voorgeschoteld krijg, maar ook ben ik dol op romesco saus en die twee samen met wat bittere smakende sla combineren waanzinnig goed.
De truc om malse inktvis te bereiden is om hem heel kort te bakken of heel lang te stoven, anders wordt hij heel taai en lijkt het wel rubber wat je eet.
Om de gaarheid te bepalen prik je met een vork in de inktvis. Als hij nog hard aanvoelt moet je hem nog wat langer bakken of stoven tot je er makkelijk met je vork erin kunt prikken.

Ensalada de calamares con salsa romesco

Ensalada de calamares con salsa romesco (voor 4 personen)

600 gram verse inktvis (ringen)
peper en zout
olijfolie
100 gram gemengde sla (rucola, raddichio)

voor de romescosaus:

5 ñora pepers
1 guindilla peper
2 rijpe tomaten
2 knoflooktenen
10 gram geroosterde amandelen
10 gram geroosterde hazelnoten
2 peterselie takjes
1 sneetje brood, in olijfolie gebakken
2 eetlepels goede rode wijnazijn
6 eetlepels goede olijfolie extra virgen
zout

Ensalada de calamares con salsa romesco

Snij de guindilla en ñoras doormidden en haal de pitjes eruit. Laat ze 1 uur in warm water weken. Schraap met een lepeltje of achterkant van een mes de pulp eruit.
Verhit de oven tot 180 graden. Snij de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant op een met olie ingevette schaal. Bak ze 10 minuten in de hete oven. Laat afkoelen, haal het vel eraf en ontpit ze. Snij in stukjes.
Bak het sneetje brood in olijfolie goudbruin en laat uitlekken en afkoelen.
Wrijf de knoflooktenen samen met de ñora- en guindillapulp in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg hieraan de noten, fijngesneden peterselie en in stukjes gescheurd gebakken brood toe en maal deze ook fijn. Doe hierbij de stukjes tomaat en wrijf deze ook fijn tot je een mooie dikke en gladde pasta hebt. Druppel al roerend de azijn en olijfolie erdoor en breng op smaak met wat zout.
Voor een fijnere saus kun je ook eventueel een staafmixer gebruiken.

Maak de inktvis schoon, snij in ringen en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak heel kort (2 tot 3 minuten) de inktvisringen tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Breng op smaak met peper en zout.

Smeer op een bord een flinke eetlepel romescosaus. Leg hier de sla bovenop en daarop de gebakken inktvisringen. Serveer direct en met apart wat extra saus.

Ensalada de calamares con salsa romesco

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »