Gegratineerde aardappelschotel – patatas gratinadas is een eenvoudig en heerlijk recept voor een eenpansgerecht met of zonder vlees bereid in de oven.
Dit is een hele fijne aardappelschotel. Ik heb in deze versie heerlijke peterselie en knoflook worstjes gebruikt van Marqt, maar de worstjes kun je ook weglaten voor een vegetarische versie.
De tomatensaus kan misschien wat tijd in beslag nemen maar het eindresultaat van deze tomatensaus is geweldig. En die je eventueel ook kunt gebruiken voor over een pasta of als basis van een pizza.
Gegratineerde aardappelschotel (voor 4 personen)
600 gram aardappelen
2 knoflookteentjes, fijngesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
250 ml slagroom
100 gram geraspte Manchego kaas of andere geraspte kaas
zout en versgemalen peper
optioneel: 4 worstjes met peterselie en knoflook (Marqt)
voor de tomatensaus:
1 biologische blik gepelde tomaten
1 fijngesneden ui
blaadjes van 2 takjes oregano
zout en versgemalen peper
1 eetlepel olijfolie
Maak de tomatensaus door de ui in 1 eetlepel olijfolie glazig te bakken en voeg daar het blik gepelde tomaten inclusief sap en de blaadjes oregano aan toe. Breng op smaak met peper en zout en leg een deksel op de pan.
Laat onder af en toe roeren de saus op de allerlaagste stand garen en indikken in ander half uur. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Mocht je worstjes gebruiken: haal het vel eraf en roerbak dit in een beetje olijfolie tot het gehakt rul is geworden. Laat afkoelen.
Verwarm de oven op 200 ºC.
Meng in een grote schaal de knoflook, peterselie, slagroom, de afgekoelde tomatensaus en het gehakt en breng alles op smaak met peper en zout.
Schil de aardappelen, was ze en droog ze en snij ze in hele dunne plakken (eventueel met behulp van een mandoline).
Meng de aardappelen door de saus en schep alles goed om zodat alle aardappelplakjes goed onder die saus zitten.
Hevel over naar een ingevette ovenschaal en gebruik een spatel om alles gelijkmatig te verdelen.
Bestrooi met de geraspte Manchego kaas en dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie.
Schuif in de oven en bak dit 60 minuten in de voorverwarmde oven en haal hierna de folie eraf.
Laat nog 15 minuten verder bakken tot de aardappels gaar zijn en er een lekker bruin korstje ontstaan is.
Serveer direct.
Helaas had ik maar een klein stukje over om te fotograferen en dat deed ik de volgende dag pas en bovendien ook nog vergeten het op te warmen…… Dus het ziet er te droog uit op onderstaande foto, maar geloof mij het was geweldig lekker! Ook de volgende dag nog.
8 Comments