Aubergines op de wijze van Cadaqués

image_printprintfriendly version

Aubergines op de wijze van Cadaqués ofwel berenjenas de Cadaqués is een recept voor een gerecht met aubergines in een sofrito met een scheutje sherry.

Een heel lekker recept zeker als je net zoals ik dol bent op aubergines. Het deed mij een beetje denken aan de Italiaanse melanzane parmigiana, maar dan anders.
Het scheutje sherry erin maakt het verschil zoals de picada die door de saus gaat.
Heerlijk met een salade erbij mocht je dit als hoofdgerecht maken. Ook natuurlijk prima geschikt als bijgerecht.

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Aangezien de tomaten in de zomer echt lekker van smaak zijn en ik ze in de winter nogal smaakloos vind, kun je deze vervangen door gepelde tomaten uit blik. Wat ik hier ook gedaan heb.
Mocht je verse tomaten gebruiken, halveer ze, verwijder de pitjes en rasp het vruchtvlees zodat je het vel overhoudt.

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen

Aubergines op de wijze van Cadaqués

1 kilo aubergines
200 ml olijfolie
zout en peper
50 gram geraspte kaas

voor de sofrito:
3 uien
2 blikken gepelde tomaten (uitgelekt en fijngesneden) of 500 gram rijpe tomaten
50 ml droge sherry
150 ml groentebouillon

voor de picada:
2 knoflooktenen
snufje zout
25 gram geroosterde amandelen
wat takjes peterselie

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Verwarm de oven op 200ºC.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de aubergines in gelijke plakken en verdeel ze over het bakpapier. Kwast ze aan beide kanten in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Bak de aubergines 30 tot 45 minuten (afhankelijk van de dikte) in de oven tot ze gaar en wat bruin zijn. Draai ze om de 10 minuten om.

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Maak ondertussen de picada: rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Wrijf in een vijzel de knoflooktenen met een snufje zout tot een fijne pasta. Doe daar de peterselie en amandelen bij en wrijf alles fijn. Zet apart.

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Verhit wat olijfolie in een pan en bak op een zacht vuur de fijngesneden uien tot ze glazig en een beetje bruin beginnen te worden. Voeg de in kleine stukjes gesneden gepelde tomaten uit blik.
Laat de sofrito 15 minuten zachtjes bakken tot het meeste vocht verdwenen is. Schenk de sherry en de groentebouillon toe en laat nog een minuut of drie zachtjes koken.
Hevel een paar lepels van het kookvocht van de sofrito over naar de picada en roer goed door zodat er een sausje ontstaat.
Voeg deze aan de sofrito toe en laat alles een paar minuutjes doorkoken.

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Meng voorzichtig de gebakken plakken aubergines door de sofrito en leg ze in een ovenvaste schaal.
Lepel hierover de rest van de sofrito.
Rasp kaas over het geheel en gratineer in de oven tot de kaas gesmolten is.

Aubergines op de wijze van Cadaqués

Serveer eventueel met een salade.

5 Comments

  1. Peter januari 20, 2020 at 20:17

    Het afgelopen weekend uitgeprobeerd. Echt lekker. Hoeveelheid aangepast voor 2 personen.
    Dank Didi

  2. Erik februari 1, 2020 at 20:27

    Muy buenas, Didi!

    Vanavond hebben we deze berenjenas gemaakt. Erg lekker! We vonden ze ook mooi fluffy, lang niet zo zompig/zwaar als parmigiano normaliter is. Aanrader! Maar dat wist je al.

    • bijzonder spaans februari 3, 2020 at 08:25

      Wat goed te horen Erik, persoonlijk vind ik het bereiden van de aubergines in de oven ook veel minder vet.
      Dank je wel voor je leuke reactie. Fijne nieuwe week:)

  3. Mirjam oktober 11, 2020 at 16:32

    Gemaakt! Heerlijk recept wat ik zeker vaker ga maken!
    Heb ook al meerdere keren jouw recept van de Brandada de bacalao gemaakt, echt zo lekker 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram did not return a 200.

Volg me op Instagram!

Translate »