Pescaditos fritos (gefrituurde visjes)

Pescaditos fritos, kleine gefrituurde visjes. Pescaditos fritos zijn in Spanje gebakken sonsos (zandaaltjes), een recht lang visje met een grijze kleur die je in zijn geheel kunt eten. Naarmate hij groter wordt veranderd zijn kleur in roze. Ik heb echt geen idee of ze in Nederland te krijgen zijn maar ik heb ze gemaakt van de verantwoorde spiering die ik vond bij de viskraam op de boerenmarkt (Noordermarkt Amsterdam). En echt…. het was heerlijk. Een beetje Spanje en een heel klein beetje het zomergevoel terug…….

Pescaditos fritos

500 gram spiering (als voorgerecht voor 4 personen, als tapa is 250 gram voldoende)
wat bloem
gerookte paprikapoeder
(knoflook)zout
peper
genoeg olijfolie om in een koekenpan te frituren
peterselie en partjes citroen ter garnering

Spoel de spiering onder koud water en droog met wat keukenpapier. Meng in een diep bord de bloem met de gerookte paprikapoeder, de peper en het (knoflook)zout.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan tot hij heet is (rond 190 graden of als je een stukje brood erin gooit en deze gaat bakken). Schep de spiering luchtig door het bloemmengsel en gooi een handje hiervan in de hete olie.  Hou de pan wat schuin zodat de visjes allemaal ruimte hebben in de olie om mooi bruin en krokant te worden (paar minuutjes). Haal ze met een spaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Ga door met een volgende portie tot alles op is. Garneer met wat peterselie en geef er partjes citroen bij. Serveer direct.

9 Comments

  1. Anne januari 5, 2011 at 23:00

    Ooooooh, die hebben wij ook gegeten in Spanje. Feestje hè?
    Mogen wij niet bij jou komen wonen?

  2. ShenBeelame mei 17, 2011 at 21:04

    Bedankt voor de interessante informatie

  3. Cat januari 4, 2013 at 12:38

    Oh wow, ziet er goed uit. Kan me herinneren dat ik die kleine visjes wel op de Cuijp gehaald heb. Waar ik nu woon (*kuch* regio 010) kan ik ze nergens vinden. Wel ’s gevraagd aan de visboer maar die wist niet precies wat voor visjes ’t waren. Ik dacht ook spiering maar die waren volgens hem veel groter. Goed dat ik ’t nu weet, thx!!!!

  4. Eric februari 23, 2013 at 08:52

    Een visboer die niet weet wat spiering is…..waarschijnlijk weet hij ook niet hoe kokkels en scheermessen smaken.
    Spiering (en nog veeeel meer) kan je bestellen op:
    http://www.eetvis.nl
    Dit is een horeca/particulier leverancier uit m’n woonplaats die door heel nederland bezorgt.
    Nederland is rijk aan heerlijke vis, de spanjaarden weten dit, nederlanders niet!
    Eet smakelijk.

  5. yuri juli 23, 2014 at 09:15

    Leuke website, maar de vis waar het hier over gaat hebben ze niet :(

  6. Tifkovich mei 28, 2015 at 21:35

    Seizoen gebonden ..? Die visjes hebben ze overal in Europa.. ook diepvries ! (Makro winkel) De reden waarom de visboer dat niet echt kende is omdat het lange tijd verboden is geweest en ze eigenlijk 1st volgroeider moesten zijn voor ze verkocht mochten worden. In Brussel zijn ze gefrituurt met citroen en een lekkere tartaarsaus te verkrijgen gewoon in de straten.. perfect hapje! Kibling met tartaar is ook een sterke aanrader!!
    Groetjes uit Culinair België

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »