Tortas de aceite, zijn traditionele Spaanse crackers/koeken gemaakt met onder andere olijfolie. Deze lekkernij uit Andalusia is er in een zoete en hartige variant.
Onderstaande foto is van de hartige variant. Waanzinnig lekkere crackers van Ines Rosales en die met rozemarijn en tijm is bij mij echt favoriet. Te koop bij speciaalzaken zoals bijvoorbeeld op de site van Hollandaluz in Amsterdam en Spanjewinkel.
Ik serveerde deze hartige variant bij een ‘plancha de embutidos’, een plank met lekkere Spaanse vleeswaren.
Onderstaande foto geeft een kleine impressie van wat je op zo’n plank kunt serveren. Beetje goede Serrano ham, wat pikante chorizo, cecina (runderham) en lomo. Wat lekkere Manchego kaas, een paar in kwarten gesneden mooie vijgen en wat rucola voor de kleur.
Maar natuurlijk kunnen er ook andere soorten Spaanse vleeswaren op zoals fuet, salsichon of llonganisa. Of wat dacht je van lekkere zelf gemarineerde olijfjes en qua kaas een stukje cabrales naast de bekende Manchego.
Maak hem net zo uitgebreid als je wil en serveer er een goede fles rode wijn bij. Zo komen wij de zomer wel door toch?
Maar weer even terug naar de tortas de aceite.
De zoete traditionele torta de aceite bevat anijs en is perfect bij de thee of la merienda.
Ik wilde wel zo’n traditionele torta de aceite maken en gebruikte hiervoor het onderstaande recept afkomstig uit de Spaanse Elle Gourmet.
Deze bevat geen anijs, wat ik zelf niet zo heel erg vind, maar daarentegen wel oranjebloesemwater. Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar, als zijn dit meer koeken dan crackers, en waren hier in een mum van tijd op.
En mocht je nou heel dol zijn op anijs, dan kun je er altijd nog anijspoeder (of gestampte muisjes) overheen strooien.
Tortas de aceite (voor 6 stuks)
250 gram bloem
1 zakje gist (7 gram)
90 gram suiker
flinke snuf zout
4 eetlepels olijfolie (arbequina)
2 eetlepels oranjebloesemwater
poedersuiker
Los het gist op in 100 ml lauwwarm water.
Meng alle ingrediënten, inclusief water en gist, met een behulp van een machine met een deeghaak tot het deeg een samenhangende bal geworden is. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het deeg nog teveel plakt.
Hevel het deeg over naar een diep kom, bedek met een keukendoek en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 6 delen en vorm er balletjes van. Rol elk stukje deeg uit op een vel bakpapier op een vlakke ondergrond tot een lap van ongeveer 25mm dik en maak op de bovenkant een paar kleine inkepingen. Hevel het vel bakpapier met deeg over naar een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 210ºC.
Laat het deeg nog 30 minuten rusten onder een theedoek en bak de tortas 15 minuten in de oven. Mocht je zien dat ze te bruin worden, verlaag de temperatuur dan naar 180ºC. Laat afkoelen op een rooster.
Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker en bewaar in een luchtdichte doos mocht je ze niet meteen willen eten.
Comments