Boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

image_printprintfriendly version

Boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Je ziet ze wel eens liggen bij de visboer. Ansjovisjes. Maar ja, wat doe je er nou mee. Je kunt met kleine exemplaren pescaditos fritos maken bijvoorbeeld ipv de sonos of spiering in dat recept.

Ik hou wel van dingen uitproberen en boquerones en vinagre heb ik dan al van kinds af aan gegeten maar nooit zelf gemaakt. Geen idee waarom, misschien dat het idee om die kleine visjes te fileren mij wel tegenstond. Terwijl ik geen probleem heb om inktvis schoon te maken, wat aanzienlijk bewerkelijker is.

Boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)
Eens moest de eerste keer zijn, want ik vind ze altijd veel te zuur als ik ze kant en klaar koop. Ik eindig altijd door de ansjovisjes in meer olijfolie onder te dompelen. Hoog tijd om zelf aan het fileren te slaan en eens te kijken hoe ik ze smakelijk genoeg kon maken zonder dat ze al te zuur werden.

Boquerones en vinagre is eigenlijk een recept van een ceviche, je gaart de vis door ze in zuur te leggen.
De meeste recepten die ik raadpleegde hadden het over 1 kilo ansjovis. Wel erg veel 1 kilo! Dat is voor een weeshuis en die heb ik niet al kun je ze dan wel lang bewaren in olie voor een andere keer. Voor 2 personen is 200 gram ruim voldoende.

Ik wist niet precies hoe ik de boel moest fileren en deed mijn uiterste best (met een mes) al werden mijn filetjes, zeg maar, rustiek…… Later kwam ik op internet tegen hoe je het het makkelijkst kon doen en wel met behulp van je handen. En ja hoor de tweede keer had ik prachtige filets waar ik supertrots op was. Net echt! Weer wat geleerd;)

Boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Boquerones en vinagre

200 gram verse ansjovis
50 ml moscatel azijn, sherryazijn of witte wijn azijn
20 ml water
olijfolie
1 knoflookteen, fijngesneden
1 stengel peterselie, fijngesneden

Boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Maak de ansjovis schoon door op zijn buik te drukken, daardoor druk je de ingewanden eruit en kun je ze makkelijk verwijderen. Haal de kop eraf en verwijder met je vingers de graat. Je zult zien dat het ongelofelijk makkelijk gaat en je 2 filets overhoud die vast zitten aan een stukje van de staartvin. Snij die eventueel weg.
Spoel de filets een aantal keer goed onder koud stromend water zodat ze geen bloed meer afgeven.

Boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Leg ze in een schaal, met de velkant naar onderen en schenk de moscatel azijn en het water erbij en laat in de koelkast 2 uur marineren.
Haal ze uit de marinade, leg ze in een andere schaal en bedek ze met een goede olijfolie. Bewaar zo in de koelkast, al zou ik ze binnen een week toch wel opeten.
Voordat je de visjes serveert, bestrooi met de knoflook en peterselie en geef er eventueel wat citroen bij.

Kleine tip: gebruik latex voedsel handschoenen bij het schoonmaken van de ansjovis, wil je niet dat je handen minstens 12 uur naar vis ruiken.

14 Comments

 1. Lucie mei 23, 2015 at 09:45

  Petje af dat je de moed hebt gehad zelf te gaan fileren. Inderdaad zijn ze vaak te zuur als je ze kant en klaar koopt. Ik spoel ze dan af met water en overgiet met witte wijn, olijfolie en persillade. Blijf het maar zo doen, denk ik. Wel stuk duurder.

 2. Erik mei 23, 2015 at 09:59

  Erg gaaf dit! Zullen heerlijk zijn met een Mahou’tje erbij!

 3. Anita mei 23, 2015 at 10:42

  Heb ze net ook maar weer eens gekocht. Idd zelf schoonmaken gaat handig. Zet je duim net achter de kieuwen en trek kopje los. Maak met je andere duim buik open van kop tot staart. Trek dan kopje in één keer los met graat en ingewanden.
  Zelf gebruik ik appelazijn, stuk zachter. Laat ze minimaal 12 uur in de azijn staan. Morgen met olijfolie en knoflook/peterselie bedekken en smullen

 4. Els mei 26, 2015 at 20:25

  Heerlijk Didi! Binnenkort eens op ansjovissenjacht 🙂

 5. Jochem november 7, 2015 at 16:18

  net 1 kilo gekocht en toen dit recept gevonden met de beschrijving hoe ze te fileren. Ben benieuwd maar heb nu al trek. aan de slag en dankjewel voor de tips!

 6. Erik maart 17, 2018 at 14:10

  Buenas Didi!
  Vanmiddag bij de Sligro verse gevonden en een zakje meegenomen. We gaan proberen boquerones te maken. Spannend! We laten nog weten hoe het resultaat is geworden. Zijn wel toe aan iets zonnigs om te knagen.

  • bijzonder spaans maart 18, 2018 at 10:44

   ohhhh Erik! Spannend en ontzettend leuk te horen dat je het gaat maken. Hoor het heel graag. En ja beetje zomers gevoel kan helemaal geen kwaad momenteel.
   Fijne zondag:)

 7. Erik maart 18, 2018 at 20:49

  Wow! Super gelukt! Ze zijn zowel qua smaak als textuur veel zachter dan de boquerones die je in bars krijgt. Lekker ‘fluffy’ zelfs. Schoonmaken ging ook goed. Zeer geslaagd experiment en voor herhaling vatbaar. Helaas niet zo vaak verkrijgbaar hier…

  • bijzonder spaans maart 19, 2018 at 08:59

   Wat geweldig te horen! Neem aan dat die in de bar veel meer zout bevatten ter conservering dat ze daardoor wat steviger zijn.
   Dank je wel voor je feedback Erik en ben het met je eens, zo jammer dat ze niet zo vaak verkrijgbaar zijn hier in Nederland.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram did not return a 200.

Volg me op Instagram!

Translate »