Ensalada de pimientos al jerez (paprikasalade met een sherry dressing)

image_printprintfriendly version

Ensalada de pimientos al jerez (paprikasalade met een sherry dressing).

Dit is een geweldig lekkere salade en zo vreselijk simpel te maken. Ik heb in dit recept geroosterde paprika’s uit pot gebruikt, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf roosteren.

Ensalada de pimientos al jerez (paprikasalade met een sherry dressing)

Een goede salade valt of staat uiteraard bij het gebruik van goede en superverse ingrediënten. Ga vooral op zoek naar smakelijke en lekkere ansjovis die je kunt vinden in de meeste goede delicatessen zaken of speciaalzaken. Niet goedkoop, maar absoluut smakelijker dan de ansjovis die je in blikjes kunt kopen van bekende merken uit de supermarkt.

Ensalada de pimientos al jerez (paprikasalade met een sherry dressing)

Ensalada de pimientos al jerez (voor 2 personen)

250 gram geroosterde paprika’s (uit een pot)
1 knoflookteen
1 ui, fijngesneden
2 eetlepels zwarte olijven
1 eetlepel kappertjes
klein blikje ansjovis op olie, uitgelekt
100 ml Pedro Ximenez sherry
peterselie, fijngesneden
olijfolie extra virgen
zout

Ensalada de pimientos al jerez (paprikasalade met een sherry dressing)

Verwarm de sherry en laat voor de helft inkoken inkoken tot je ongeveer vier eetlepels overhoud. Voeg snufje zout toe en klop met een garde 6 tot 8 eetlepels olijfolie (naar smaak) erdoor voor een mooie zoete saus.
Snij de knoflook in fijne plakjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak ze lichtbruin, haal uit de pan en zet apart. Bak in de zelfde olie de ui, op een laag vuur, een paar minuten tot hij zacht geworden is. Voeg hieraan de kappertjes toe en bak een minuut mee. Dan de paprikareepjes erbij en bak twee minuten mee.
Laat de groenten uitlekken, en hevel over naar een schaal. Leg de ansjovis filets en de olijven erop en besprenkel met de sherry vinaigrette. Bestrooi met de gebakken knoflook en gehakte peterselie.

Ensalada de pimientos al jerez (paprikasalade met een sherry dressing)

 

11 Comments

  1. Daniel juli 25, 2015 at 08:13

    Dit ziet er uit als een simpel en lekker gerecht, bedankt! Ga ik snel een keer maken!

  2. Anita juli 27, 2015 at 07:28

    In een goede periode zelf veel rode paprika’s ontveld en ingevroren. Gisteren portie ontdooid en klaargemaakt op deze manier.
    in een woord: HEERLIJK. Dit recept houden we erin

  3. Astrid augustus 2, 2015 at 11:18

    Gebruik je de knoflook in de salade of om smaak te geven aan de olie?

    • bijzonder spaans augustus 3, 2015 at 07:59

      Hoi Astrid, beide.
      De knoflook bak je eerst licht aan zodat hij niet zo scherp is en het geeft meteen smaak aan de (bak)olie. De gebakken knoflook die gebruik je daarna in de salade.
      Ik heb de tekst aangepast want het stond inderdaad niet duidelijk omschreven. Dank je wel voor je oplettendheid:)

      • astrid augustus 5, 2015 at 07:53

        Ik heb de salade gemaakt. Heerlijk! Gisteren nog het restantje (zonder ansjovis) gegeten. De smaken waren zijn zo intens. Dezelfde dag de kip met bonen en chorizo gemaakt en als toetje de perziken in de oven. Succes verzekerd!
        Wat zijn de foto’s bij de recepten overigens van prachtige kwaliteit!

        • bijzonder spaans augustus 5, 2015 at 08:57

          Wat leuk Astrid! Zo fijn te horen dat alles een succes is geweest. Heb je de knoflook nu wel of niet in de salade gebruikt?
          Dank je wel voor je prachtig mooie compliment! Ik glim van oor tot oor:)

  4. Freek februari 22, 2016 at 21:41

    Dien je voor dit recept zoute ansjovis te gebruiken?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »