Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate)

image_printprintfriendly version

Tomatenjam met rozemarijn ofwel in het Spaans mermelada de tomate, is echt super eenvoudig te maken.

Wat ?? Tomatenjam ? Uhhh….. ja klinkt misschien raar, want je associeert niet zo snel tomaten met suiker, maar geloof mij,  het is ontzettend lekker. Zeker op een toastje of nog beter met een stukje kaas bij de borrel.
Probeer maar…… En heel normaal in Spanje. Je kunt het daar zelfs gewoon in potjes kopen bij de supermarkt.
Zelf vind ik het natuurlijk veel lekkerder als je het zelf maakt, toch? Zeker als het heel eenvoudig is en de tomaten momenteel op zijn lekkerst zijn. Dus hoppa, we gaan aan de tomatenjam en dan maken we ook meteen tomatenpoeder, die je bijvoorbeeld over salades kunt strooien.

Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate)

Het maken van deze tomatenjam stond al een hele tijd op mijn to do lijstje en een paar weken geleden kreeg ik een berichtje van Kerstin of ik er toevallig een recept voor had. Die gaf ik haar door en zij was wat sneller dan ik en maakte het meteen en stuurde mij een foto en de mededeling dat hij net zo smaakte als die ze kende vanuit Spanje. Geweldig fijn te horen.
Zelf wilde ik wat kruiden aan de jam toevoegen voor een net wat andere smaak en ik heb er daarom rozemarijn aan toegevoegd. Resultaat: de hint van rozemarijn is erg lekker!
Een truc om de stukjes tomaten heel te houden in plaats van tot moes te koken: gebruik een tomatensoort met stevig vruchtvlees.

Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate)

Tomatenjam met rozemarijn- Mermelada de tomate

(voor een klein potje van circa 350 gram)

500 gram stevige biologische tomaten
ongeveer 125 gram rietsuiker
ongeveer 125 gram fijne tafelsuiker
sap van halve citroen
naaldjes van een klein takje rozemarijn, fijngesneden

Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate) (9)

Kruis de tomaten in en leg ze een 2 á 3 minuten in kokend water. Verwijder het velletje en zet deze apart mocht je tomatenpoeder willen maken.
Halveer de tomaten en haal met een lepeltje de zaadjes eruit. Zet de tomaten met de bolle kant naar boven op een bord zodat ze een beetje kunnen uitlekken terwijl je de andere tomaten doet.
Snij de tomaten in reepjes en leg ze in een schaal. Weeg de tomaten en voeg de helft van het gewicht aan suiker toe samen met het citroensap en de rozemarijn. Roer alles voorzichtig om en zet een nacht weg in de koelkast.

Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate)

Zet een pannetje met dikke bodem en de tomaten met hun sap op het vuur en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken en schuim af met een schuimspaan.
Zet het vuur iets lager en laat nog eens 10 tot 20 minuten koken (afhankelijk hoe hard het vuur staat) tot het vocht bijna verdampt is en de jam een temperatuur heeft van 105 graden. Als je geen thermometer hebt doe dan de jamtest. Leg een beetje van de jam op een bordje. Koel af in de koelkast en als deze dik genoeg is, is hij klaar.
Hevel over naar een steriele pot en laat afkoelen. Bewaar na opening in de koelkast.

Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate)

Je houd de velletjes van de tomaten over, zonde om die weg te gooien want ze zitten barstensvol smaak. Tomatenpoeder maken is ook zo eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is en een oven of een droger. En een stukje keukenpapier om ze op te leggen in de oven.

Tomatenpoeder

velletjes van de tomaat
elektrisch koffiemolentje

Tomatenjam met rozemarijn (mermelada de tomate)

Leg de velletjes op een stuk keukenpapier, op het ovenrek en in het midden van de oven. Laat een uur tot twee uur op de laagst mogelijke temperatuur (mijne gaat tot 50 graden) drogen. Ze moeten als  dun papier aanvoelen.
Gebruik een koffiemolentje om de tomaten vellen tot poeder te malen en bewaar in een strooier.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »