Tomaten ijs en gazpacho ijs – Helado de tomate y de gazpacho

image_printprintfriendly version

Tomaten ijs en gazpacho ijs – Helado de tomate y de gazpacho

Deze warme temperaturen vragen om….. ijs!!!! En dit keer hartig ijs.
Omdat ik dol op tomaten ben, zeg maar bijna een tomaten verslaving heb, en de tomaten nu op zijn lekkerst zijn en ik er zoveel mogelijk van wil genieten maakte ik tomaten ijs, afgeleid van een recept uit Love Cocina, en ook maar meteen gazpacho ijs.
Ik heb van het tomaten ijs bolletjes gemaakt maar je kunt ze natuurlijk ook in een ijsvormpjes gieten met een stokje. Dan krijg je zeg maar een soort van tomaten salade op een stokje. Hoe dan ook, ik vond het recept reuze goed geslaagd, erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. En ze zijn ook nog eens supergezond!

Tomaten ijs en gazpacho ijs - Helado de tomate y de gazpacho

Tomaten ijs en gazpacho ijs zijn beide super eenvoudig te maken, het enige wat je nodig hebt is een goede blender en een zeef.
Zelf bezit ik sinds kort een super soort blender (Optimum 9400) die echt alles superfijn maalt. Mocht je een soort gelijke machine hebben dan kun je het zeven achterwege laten.

Tomaten ijs – Helado de tomate (voor ongeveer een halve liter)

 

4 grote rijpe vleestomaten
blaadjes van 2 takjes verse oregano
10 blaadjes basilicum
een fruitige olijfolie extra virgen (bijv. arbequina)
sherryazijn
peper en zout

Tomaten ijs en gazpacho ijs - Helado de tomate y de gazpacho

Kruis de tomaten in en laat 2 minuten in kokend heet water liggen. Hierdoor kun je het vel makkelijker verwijderen. Bewaar de velletjes eventueel voor het maken van tomatenpoeder.
Snij de tomaten in stukjes en leg in een kom. Overgiet met de olijfolie en azijn en wat zout naar smaak. Zet een paar uur weg in de koelkast zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

Tomaten ijs en gazpacho ijs - Helado de tomate y de gazpacho

Snij de kruiden heel fijn en pureer samen met de tomaten en het sap in een blender tot een fijne massa.
Breng op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout, olijfolie en azijn.
Giet de massa door een zeef, waarbij je de tomatensap opvangt in een bak geschikt voor de vriezer en zet weg, waarbij je om het uur het ijs even omroert met een vork om kristalvorming te voorkomen.
Mocht je een ijsmachine hebben kun je er ijs van draaien.
Serveer met extra blaadjes basilicum.

Tomaten ijs en gazpacho ijs - Helado de tomate y de gazpacho

Het recept voor gazpacho ijs had ik al eens eerder op de blog geplaatst maar aangezien ik van de week gazpacho maakte en toch lekker met het fotograferen en uitwerken van het recept van het tomaten ijs in de weer was dacht ik, ik kan met dit warme weer net zo goed weer gazpacho ijs maken en het opnieuw op de blog plaatsen. En dit keer de ijsjes decoreren met plakjes tomaat. Niet echt een orgineel idee, je ziet dit soort gedecoreerde ijsjes wel vaker voorbij komen, als je net zoals ik, op Instagram zit.

Tomaten ijs en gazpacho ijs - Helado de tomate y de gazpacho

Gazpacho ijs – Helado de gazpacho

 

6 grote rijpe vleestomaten plus 1 gele en 1 rode kleine tomaat
1/2 komkommer
1 rode paprika
1 knoflookteen
1/2 ui
6 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
2 eetlepels sherryazijn
zout/peper

Was de zes tomaten en snij ze fijn, was de paprika en ontdoe van kroon en de zaadlijnen. Snij de rode paprika in kleine stukken.
Schil de komkommer en snij in kleine stukjes.
Pel de knoflook en doe die samen met de tomaat, paprika, komkommer in een keukenmachine of blender. Schenk de sherryazijn erbij en wat zout.
Pureer alles tot een super gladde massa. Giet dit mengsel door een fijne zeef waarbij je het sap opvangt, zodat de velletjes en pitjes achterblijven en wrijf alles zoveel mogelijk door de zeef.
Klop nu 4 eetlepels olijfolie door de gazpacho, je zult zien dat hij ietwat dikker wordt, en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Snij plakjes van een gele en rode tomaat en vul hiermee de ijsvormpjes. Giet de gazpacho erbij. Steek een stokje erin en laat een aantal uren in de vriezer.

Tomaten ijs en gazpacho ijs - Helado de tomate y de gazpacho

Mocht je wat gazpacho overhouden: giet in een glas en laat goed koud worden in de koelkast. Garneer met wat croutons en……. buen provecho!

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »