Helado de membrillo (kweeperenijs)
Om zelf membrillo te maken heb je natuurlijk kweeperen nodig en deze zijn helaas in de herfst verkrijgbaar. In Spanje vindt je carne of dulce de membrillo het hele jaar door in elke supermarkt. In doosjes van bijvoorbeeld het merk Helios, waar ze als puntjes verpakt zijn, maar ook zijn ze in grotere verpakking verkrijgbaar zoals het bekende merk San Lorenzo. Zelfs bij de vleeswaren- en kaasafdeling zie je membrillo in de vitrine liggen. Daar kun je het gewoon als plak kopen net zoals kaas. In Spanje wordt het vaak op brood gegeten, wat ik nog ken als kind. En heel bekend is de klassieke combinatie van membrillo met machego kaas. Ik heb voor onderstaand recept gebruik gemaakt van de Spaanse membrillo bij het helaas ontbreken aan zelfgemaakte.
Helado de membrillo (voor 4 personen)
300 gram griekse yoghurt
150 gram slagroom
2 eetlepels citroensap
100 gram dulce de membrillo of eigengemaakte kweeperen gelei
25 gram poedersuiker
Snij de membrillo in kleine stukjes en bewaar een gedeelte voor de presentatie. Doe in een grote kom de yoghurt, de slagroom, de suiker, het citroensap en de fijngesneden membrillo. Meng alles goed in een keukenmachine of met een staafmixer. Giet het mengsel in een (liefst) metalen platte bak, dek af met plasticfolie en zet deze 4 à 5 uur in de vriezer. Haal elk half uur de bak uit de vriezer en klopt goed het ijs door geen ijskristallen te krijgen.
Schep met een ijslepel wat ijs in mooie bakjes en garneer met de overgebleven membrillo.
Comments