Gevulde aardappelen met gehakt

image_printprintfriendly version

Gevulde aardappelen met gehakt – een eenvoudig recept voor een heerlijke éénpans maaltijd met een fijne tomatensaus op basis van een Spaanse sofrito.

Dit is een gerecht dat ik als kind heel vaak gegeten heb en daarna nooit meer gezien of gegeten heb tot ik het recept weer tegen kwam in het Spaanse kooktijdschrift Cocina Mia. Dus hoog tijd deze gevulde aardappelen met gehakt weer eens te maken.

Perfect voor dit weer en meteen een éénpansgerecht. Comfort food voor mij.
Het gehakt is heerlijk doordat je het aanmaakt met een deel van de sofrito en ontbijtspek of pancetta. Echt de moeite waard dit recept eens uit te proberen.

gevulde aardappelen met gehakt


Het onderstaande recept is geschikt voor 3 à 4 personen.

Gevulde aardappelen met gehakt

12 kleine vastkokende aardappelen of 6 grote, min of meer even groot
200 gram runder- of kalfsgehakt
75 gram ontbijtspek of pancetta, heel fijn gesneden
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 ui, fijngesneden
1 knoflookteen, in fijne plakjes
2 blikken tomatenblokjes op sap, uitgelekt
100 ml witte wijn
1 liter tuinkruidenbouillon
zout en peper
olijfolie

gevulde aardappelen met gehakt

Maak een sofrito door twee eetlepels olijfolie in een koekenpan te verhitten en hierin zachtjes de ui te smoren tot deze glazig is. Voeg hieraan de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken de uitgelekte tomatenblokjes.
Laat alles op zacht vuur ongeveer 30-40 minuten bakken tot de tomaten hun vocht hebben verloren en je een soort van jam hebt gekregen. Roer regelmatig om met een pollepel om aanbranden te voorkomen.

gevulde aardappelen met gehakt


Boor ondertussen met behulp van een appelboor een gat in de aardappelen. Schil ze en leg ze in water om verkleuren te voorkomen.

gevulde aardappelen met gehakt


Meng het gehakt met het ontbijtspek of pancetta, de peterselie en 2 eetlepels van de sofrito en breng op smaak met wat peper en zout.

gevulde aardappelen met gehakt
gevulde aardappelen met gehakt


Vul de aardappelen met het gehaktmengsel en maak van het overgebleven gehakt kleine balletjes.

gevulde aardappelen met gehakt


Meng twee flinke eetlepels van de overgebleven sofrito met de witte wijn en roer los en hevel over naar een diepe pan.
Leg de aardappelen en de gehaktballetjes in de pan waar ze net in passen en schenk hierover de hete bouillon en de overgebleven sofrito tot de aardappelen net onder staan.
Laat aan de kook komen, zet het vuur laag en laat alles zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.

gevulde aardappelen met gehakt


Draai de aardappelen halverwege om.
Haal de aardappelen en gehaktballetjes uit de pan met behulp van een schuimspaan, en dek af met een stuk aluminiumfolie zodat ze warm blijven. Zet het vuur hoger en kook het overgebleven vocht tot de helft in.
Serveer de aardappelen en gehaktballetjes met het kookvocht als saus.

Afgeleid uit Cocina Mia

2 Comments

  1. Peter december 3, 2019 at 19:47

    Zo ontzettend simpel maar zo ontiegelijk lekker dit recept. Vanavond bereid. Om eerlijk te zeggen had ik eerst mijn twijfels om dit gerecht op tafel te zetten. Dit komt omdat we de laatste jaren bijna geen aardappels op het (kook)programma hebben staan, hoogstens af en toe gebakken aardappelen of als we een stamppot maken. Maar omdat de recepten van Didi altijd zo bijzonder zijn maar ook erg smaakvol, van ons geloof af gevallen. Bovendien had ik eerst nog naar gelijke recepten gezocht op internet en gevonden! Ook heel lekkere patatas rellenas de carne maar toch eerst die van Didi bereid.
    Echt heel lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Didi weer erg bedankt dat je ons iedere keer weer zo weet te inspireren met je geweldig lekkere recepten en foto’s. Ik hoop dat je nog lang te recepten aan ons blijft delen!

    • bijzonder spaans december 4, 2019 at 13:54

      Hallo Peter,
      Wat een prachtige review heb je geschreven. Dank je wel!! En zo fijn te horen dat jullie het zo lekker hebben gevonden.
      Moet zeggen dat ik ook enorm genoten heb hem opnieuw weer te maken. Was even vergeten hoe lekker en simpel het was.
      Nogmaals dank en een fijne rest van de week toegewenst.
      Groeten,
      Didi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »