Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón (verschrompelde aardappeltjes met twee mojo’s)

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón (verschrompelde aardappeltjes met twee mojo’s)

Een gelukkig nieuwjaar gewenst aan allen die deze blog lezen!

Vandaag op de blog een specialiteit uit de Canarische eilanden die ik graag thuis als tapa of bijgerecht maak. Toen ik jaren geleden voor het eerst deze aardappeltjes at op de Canarische eilanden, was ik meteen verkocht. Gekookte aardappeltjes met een zoutlaagje geserveerd met twee sausjes, eentje met als hoofdbestandsdeel koriander (mojo verde) en de andere is een pikante saus (mojo picón) met cayenne pepers.

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón

1 kilo kleine ronde aardappeltjes
4 eetlepels grof zeezout

voor de mojo verde:

1 grote bos koriander
1 kleine groene peper
3 knoflooktenen
1 theelepel komijnzaad
zout
12 eetlepels olijfolie extra virgen
2 eetlepel sherry azijn

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón

voor de mojo picón:

1 snee witbrood + 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
12 eetlepels olijfolie extra virgen
paar gedroogde cayenne pepers of 2 guindilla pepers
2 theelepels gerookte paprikapoeder
3 knoflooktenen
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel sherry azijn

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón

Leg de aardappeltjes in een pan en doe daar het zout bij. Giet net zoveel water toe dat de aardappeltjes onderstaan. Laat 15 tot 20 minuten koken tot ze zacht zijn.

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón

Maak ondertussen de twee verschillende mojos. Meng alle ingrediënten voor de mojo verde in een kom en pureer met een staafmixer tot een saus.

Bak het sneetje brood in wat olijfolie aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken en afkoelen. Meng voor de mojo picón alle ingrediënten en de in stukken gescheurde brood in een kom en pureer met een staafmixer tot een fijne saus.

Als de aardappeltjes gaar zijn, giet het water op een bodempje na, af. Zet het vuur laag en blijf voorzichtig met een houten pollepel de aardappeltjes omroeren tot al het vocht is verdampt. Je zult zien dat er een zoutkorstje ontstaat op de aardappelen. Blijf nog een aantal minuten omroeren tot de aardappelen beginnen te verschrompelen.
Serveer de iets afgekoelde aardappeltjes met de twee mojo’s.

Patatas arrugadas con mojo verde y mojo picón

4 Comments

  1. Henk van Aalten januari 7, 2014 at 11:47

    Een tip: er moet zoveel zout in het water zijn, dat de aardappeltjes niet meer op de bodem liggen. maar in het water “zweven”. Ik voeg aan het kookwater nog een paar schijfjes citroen toe.

  2. geenidee februari 25, 2014 at 12:31

    Kun je dit van tevoren maken en voor het serveren de aardappels weer opwarmen in de oven? Of verschrompelen ze dan nog meer?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »